Hersenactiviteit vrouwen tijdens orgasme

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Tijdens het orgasme is de linker orbito-frontale kwab van de hersenen minder doorbloed. Dit blijkt uit onderzoek van een multi-disciplinair onderzoeksteam van het Universitair Medisch Centrum Groningen/Rijksuniversiteit Groningen (European Journal of Neuroscience). Het is voor het eerst dat de hersenactiviteit van vrouwen tijdens het orgasme is onderzocht. 'We weten dat dit gebied betrokken is bij in toom houden van allerlei driften', zegt neuroanatoom Janniko Georgiadis. Andere hersengebieden zijn juist extra actief. Dat geldt bijvoorbeeld voor de kleine hersenen. Waarschijnlijk zijn deze betrokken bij spiersamentrekkingen die typerend zijn voor het orgasme. Ook vond de onderzoeker een verband tussen de mate van seksuele opwinding en de doorbloeding van de middenhersenen. Daar liggen dopamine producerende cellen. Dit kan betekenen dat dopamine een rol speelt bij de seksuele opwinding tijdens het orgasme.
De resultaten zijn gebaseerd op de gegevens van twaalf vrouwen, samen goed voor 20 orgasmes. Zij kregen tijdens het experiment radioactief water ingespoten. Daarmee kan de doorbloeding van de hersenen een belangrijke maat voor hersenactiviteit met een PET-scanner zichtbaar gemaakt worden. De proefpersonen zelf moesten hun hoofd tijdens het scannen stil houden en binnen een nauw omschreven tijdsspanne klaarkomen.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram