Screening van gezonde personen redt weinig levens

123-ekg-stetosc-hart-170_02.jpg

nieuws Screening van gezonde mensen zonder ziektetekens wordt beschouwd als een pijler van de moderne geneeskunde om bepaalde ziekten in een vroegtijdig stadium te kunnen opsporen en zo tijdig te kunnen behandelen. Maar voor veel van de screeningstests die vandaag gebruikt worden bij gezonde mensen, is onvoldoende onderzocht of ze effectief mensenlevens redden.

Onderzoekers van de Standford School of Medicine bekeken 39 screeningstests voor 19 belangrijke ziekten om na te gaan of wetenschappelijk aangetoond was dat dank zij die tests levens konden gered worden (minder een daling van overlijdens ten gevolge van de ziekte waarvoor getest werd of van sterfte door om het even welke oorzaak).

• Slechts voor 19 van de 39 tests voor 11 van de 19 ziekten bestond minstens één betrouwbare studie. Het ging om tests voor volgende aandoeningen: abdominaal aneurisme van de aorta, kanker van borst, baarmoederhals, eierstok, darm, lever, long, mond en prostaat, diebates type 2 en hart- en vaatziekten.

• Slechts in 30 van de studies waarin een schatting werd gedaan van het effect op sterfte door een specifieke ziekte, was effectief een daling te zien. Voor sterfte door alle oorzaken was dat maar 11 %.

Volgens de auteurs zijn meer en betere studies nodig over het effect van screening op de sterftecijfers. Anderzijds stippen ze ook aan dat vermindering van sterfte voor sommige ziekten niet het enige doel van screening is. Maar, zo besluiten ze, we gebruiken te veel screeningtests, zonder dat die voldoende bestudeerd zijn.
De studie verscheen in het International Journal of Epidemiology.

Laatst bijgewerkt: februari 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram