Bestaat het candida-syndroom?

nieuws Het Candida-syndroom of chronische candidiasis is een aandoening die voor het eerst werd beschreven in de jaren ’90 van de vorige eeuw door de Amerikaanse kinderarts William Crook. Andere benamingen zijn o.m. Lekkende Darm Syndroom, Candidiasis Hypersensitiviteits Syndroom, Candidemie, Invasieve Candida, Candida syndroom op micro-niveau (CSOM) en Yeast Syndrome.

Het zou gaan om een chronische infectie van de darm door of overgroei van de darm met Candida-gisten. Dit zou leiden tot een verstoring van de normale darmflora, wat allerlei maag- en darmklachten kan uitlokken, de immuniteit kan onderdukken enz.
Bovendien zou hierdoor de darmwand beschadigd worden, waardoor bepaalde eiwitmoleculen de bloedbaan kunnen bereiken en bv. allergische reacties kunnen uitlokken.

• De Candida-gist zou ook bepaalde gifstoffen (toxines) afscheiden, waardoor de weerstand van het lichaam wordt aangetast en allerlei klachten kunnen uitgelokt worden.

• Maag- en darmklachten: buikpijn, maagpijn, verstopping of diarree, droge mond, maagzuur, een opgeblazen gevoel, winderigheid, slijm bij de ontlasting enz.
• Klachten die te maken hebben met een overactief immuunsysteem: voedselovergevoeligheid, voedselallergie, overgevoeligheid voor chemische luchtjes en parfum, andere overgevoeligheden
• Klachten die te maken hebben met een verzwakt immuunsysteem: steeds terugkerende infecties, zoals keelontstekingen, verkoudheden of vaginale infecties.
• Psychische klachten: huilbuien, depressie, angst- en paniekaanvallen, geheugenstoornissen, concentratiestoornissen, verwarring, stemmingswisselingen, gevoelens van onwerkelijkheid, nervositeit, duizeligheid, totaal geen weerstand hebben tegen stress
• Hormonale klachten: verlies van libido; bij vrouwen: verstoorde menstruatie; bij mannen: impotentie.
• Hypoglycemie (te lage bloedsuikerspiegel).
• Huidklachten: eczeem, kalknagels, zwemmerseczeem, chronische uitslag, jeuk, haaruitval enz.
• Diverse pijnklachten: hoofdpijn, gewrichtspijnen, spierpijn, oorpijn, tintelende en slappe spieren enz.
• Slaperigheid, (chronische) vermoeidheid.

• Een candida-syndroom zou ontstaan als het immuunsysteem en de darmflora verstoord zijn. Dit kan meerdere oorzaken hebben.

• Slechte voedingsgewoontes zoals de consumptie van geraffineerde produkten, suiker en alle suikerbevattende voedingsmiddelen, witte pasta's, witte rijst, wit brood etc.
• Een gebrek aan goedaardige bacteriën in de darm o.a. door het langdurig gebruik van (breed spectrum) antibiotica.
• Een verzwakt immuunsysteem door langdurige negatieve stress of ziekte.
• Hormonale disbalans door het langdurig gebruik van de anticonceptiepil.
• Langdurig gebruik van corticosteroïden (cortisonpreparaten, prednison), chemotherapie/ bestraling en zwangerschap(pen)
• Langdurige blootstelling aan gifstoffen (kwik, lood, alcohol).

Er bestaan echter zeer grote twijfels of dit syndroom wel degelijk bestaat. Tot nu toe bestaan geen wetenschappelijke bewijzen voor de stelling dat Candida-gisten in staat zijn om de darmen te koloniseren. Tot nu toe is een systemische candida-infectie (waarbij candida in het bloed worden aangetroffen) alleen aangetoond bij zwaar zieke patiënten met een onderdrukte immuniteit (zoals Aids- en kankerpatiënten).

Wetenschappelijk onderzoek heeft ook nooit kunnen aantonen dat de enzymes die de Candida-gist afscheidt (en geen toxines zoals beweerd wordt) de kans op bv. een voedselallergie of voedselintolerantie doen toenemen.

Een aantal van de factoren die verantwoordelijk worden geacht voor het candida-syndroom (zoals antibiotica, anticonceptiepil enz.) kunnen inderdaad een candida-infectie in de hand werken. Maar het gaat dan om specifieke infecties van huid, mond of vagina.

De vele klachten die zouden veroorzaakt worden door het candida-syndroom hebben vaak te maken met specifieke aandoeningen. Maar er bestaat tot nu toe geen enkel wetenschappelijk bewijs dat deze klachten veroorzaakt worden door Candida.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram