Dodelijke schimmelinfectie Candida auris verspreidt zich alarmerend snel

In dit artikel
Dodelijke schimmelinfectie Candida auris verspreidt zich alarmerend snel

dossier

Candida auris is een schimmelinfectie die een ernstige bedreiging vormt voor de wereldgezondheid. Dat meldt de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC). In Amerika neemt het aantal besmettingen snel toe en ook in Europa duikt de schimmel meer en meer op.

Getty_candida_auris_schimmel_2023.jpg

© Getty Images

Vorig jaar nam de Wereldgezondheidsorganisatie Candida auris op in de lijst met schimmels waar we waakzaam voor moeten zijn. Intussen stijgt het aantal C. auris-schimmelinfecties bijna exponentieel. In Amerika waren er in 2020 756 besmettingen, in 2021 al 1.471. Zorgwekkend, zeker als je weet dat alsmaar meer stammen resistent blijken tegen echinocandines, de geneesmiddelen die het vaakst worden ingezet tegen de ziekte. 

Lees ook: Voor welke soorten schimmelinfecties moet je oppassen?

Wat is Candida auris?

Candida auris (C. auris) is een schimmel die ernstige gezondheidsproblemen veroorzaakt bij mensen met een zwak immuunsysteem of gehospitaliseerde patiënten. Omdat Candida auris vaak multiresistent is, dat wil zeggen dat antischimmelmiddelen geen effect hebben, zijn infecties moeilijk te behandelen. Voor 30 tot 60 procent van de besmette mensen is de schimmelinfectie dodelijk. 

Lees ook: Aspergillus fumigatus: gevaarlijke schimmelinfectie die de longen aantast

Wat zijn de symptomen?

De meest voorkomende symptomen zijn koorts en koude rillingen die na behandeling niet verbeteren, aldus de CDC. Er kunnen aanvullende symptomen optreden als de infectie zich verspreidt, het zenuwstelsel en de organen worden aangetast en de Candida auris bloedvergiftiging veroorzaakt.
Omdat de meeste patiënten al ziek zijn, is het echter moeilijk om de schimmelinfectie op te sporen. Alleen een laboratoriumtest kan een sluitende diagnose stellen.

Lees ook: Sepsis (bloedvergiftiging) en septische shock

Hoe gebeurt besmetting?

C. auris kan in zorginstellingen worden verspreid door contact met besmette oppervlakken of besmette medische apparatuur. Je kan de schimmel ook krijgen door fysiek contact met een besmet persoon.
Patiënten die langdurig op de afdeling intensieve zorgen verblijven, ernstige medische aandoeningen hebben en eerder antibiotica of schimmelwerende middelen hebben gekregen, lopen het grootste risico om de infectie op te lopen. Een snelle diagnose is heel belangrijk, want enkel dan kan een zorginstelling correct en snel handelen om verspreiding tegen te gaan.

Lees ook: Wat is antibioticaresistentie en wat zijn de gevolgen?

Hoe wordt de ziekte behandeld?

Een besmetting met Candida auris wordt behandeld met fungiciden, meestal ecginocandinen. Hoe goed die behandeling aanslaat, hangt af van de gezondheidstoestand van de patiënt en het type infectie. Alsmaar meer stammen blijken echter resistent tegen antischimmelmiddelen, en dus wordt ook massaal ingezet op preventie. Zorgpersoneel kan het risico op verspreiding verkleinen door:

  • Goede handhygiëne
  • Correct gebruik van schorten en handschoenen
  • Grondige reiniging en desinfectie van materiaal en ruimtes 

Lees ook: Wat desinfecteert er je handen best: zeep of ontsmettingsgel?

Bronnen:
https://www.cdc.gov
https://www.gezondheidsnet.nl
https://www.health.ny.gov
https://www.npr.org

auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: maart 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram