Gerelateerde artikels
Aspergillus fumigatus: gevaarlijke schimmelinfectie die de longen aantast
In dit artikel
Aspergillus fumigatus: gevaarlijke schimmelinfectie die de longen aantast
dossier
Aspergillus fumigatus is een schimmelsoort die overal in onze omgeving aanwezig is, onder meer in plantenresten en huisstof. We ademen dagelijks veel Aspergillussporen in. Bij gezonde mensen verwijdert het immuunsysteem ze doorgaans probleemloos uit het lichaam. Bij sommige mensen kan het inademen van de sporen echter tot een ernstige infectie leiden.
Lees ook: Voor welke soorten schimmelinfecties moet je oppassen?
Wie loopt er risico?
Je loopt het meeste risico om ziek te worden van A. fumigatus als je:
- Een verzwakt immuunsysteem hebt, bijvoorbeeld als je afweeronderdrukkende medicijnen neemt, bepaalde bloedkankers hebt of een gevorderd stadium van AIDS hebt.
- Een longaandoening hebt, zoals astma of taaislijmziekte.
- Een laag aantal witte bloedcellen hebt, bijvoorbeeld als je chemotherapie krijgt, als je leukemie hebt of als je een orgaantransplantatie onderging.
- Een langdurige behandeling met corticosteroïden hebt gekregen.
- Aan het herstellen bent van een recente griepinfectie.
Verschillende soorten 'aspergillose'
Een infectie die wordt veroorzaakt door een Aspergillusschimmelsoort noemt men aspergillose. Er zijn verschillende soorten aspergillose, waaronder:
Allergische bronchopulmonale aspergillose
Deze aandoening is een allergische reactie op de Aspergillussporen die kan leiden tot schade aan je luchtwegen en longen. Het komt vaak voor bij mensen met aandoeningen als astma en taaislijmziekte. Symptomen zijn mogelijks: koorts, zwakte, algeheel ziektegevoel, ophoesten van bruine slijmproppen of slijm dat bloed bevat. Soms merken astmapatiënten dat hun astmasymptomen beginnen te verergeren.
Chronische longaspergillose
Dit ontwikkelt zich geleidelijk. Het kan voorkomen bij mensen met chronische longaandoeningen, zoals tuberculose en emfyseem, waardoor zich in de long luchtruimten of holtes vormen. Onbehandeld kan een wijdverspreide infectie verdikking en littekenvorming van het longweefsel veroorzaken, wat kan leiden tot verlies van longfunctie. Mensen met chronische longaspergillose kunnen symptomen ontwikkelen als koorts, hoesten (eventueel met bloed), kortademigheid, vermoeidheid, algemeen ziektegevoel, onverklaarbaar gewichtsverlies, nachtelijk zweten.
Invasieve aspergillose
Invasieve aspergillose is de meest ernstige vorm van aspergillose en kan dodelijk zijn als het niet wordt behandeld. Het ontwikkelt zich als een aspergillose-infectie in de longen en verspreidt zich naar andere delen van het lichaam, zoals de huid, de hersenen of de nieren. Invasieve aspergillose komt alleen voor bij mensen met een ernstig verzwakt immuunsysteem. Mogelijke symptomen zijn: koorts, hoesten (eventueel met bloed), kortademigheid, pijn op de borst die erger kan worden als je diep inademt.
Hoe wordt Aspergillus fumigatus behandeld?
Een A. Fumigatusinfectie is moeilijk te diagnosticeren, omdat de symptomen vaak lijken op andere longaandoeningen zoals tuberculose.
Allergische bronchopulmonale aspergillose kan je arts behandelen met orale corticosteroïden, soms in combinatie met antischimmelmiddelen.
Voor chronische longaspergillose die bestaat uit knobbeltjes of losse aspergillomen is niet altijd een behandeling nodig, vooral als er geen symptomen zijn. De knobbeltjes moet je wel regelmatig laten controleren om er zeker van te zijn dat ze zich niet uitbreiden.
Ernstige gevallen van chronische longaspergillose en invasieve aspergillose behandelt men met antischimmelmedicijnen.
Embolisatie of chirurgische verwijdering is ook een optie als aspergillomen complicaties veroorzaken zoals bloedingen in de longen.
Bronnen:
auteur:
Sara Claessens,
gezondheidsjournalist