Wat kan je doen tegen nekpijn?

123m_fibromyalgie_pijn_werk_nekpijn_2022.jpg

dossier

Nekpijn begint zelden van de ene op de andere dag, maar ontwikkelt zich vaak in de loop der tijd. Meestal is nekpijn het gevolg van overbelasting of slijtage van spieren, gewrichten, ligamenten of tussenwervelschijven. De pijn wordt negatief beïnvloed door een slechte houding, afnemende spierkracht, stress en zelfs slaapgebrek. Meestal verdwijnen de nekklachten vanzelf na enkele dagen tot weken. Intussen kan je enkele dingen ondernemen om de pijn draaglijker te maken.

Lees ook: Wat kan je doen tegen een stijve nek en schouders?

13 tips om nekpijn te verlichten

 1. Blijf bewegen en voer je dagelijkse activeiten gewoon uit. Pijn hebben betekent niet noodzakelijk dat je moet stoppen met bewegen. Respecteer wel je grenzen en doseer indien nodig.
 2. Probeer de spieren van je nek voorzichtig los te maken: Buig je hoofd tien keer naar voren en naar achteren. Probeer dan afwisselend links en rechts over je schouder naar achteren te kijken. Beweeg vervolgens je linkeroor naar je linkerschouder en dan je rechteroor naar je rechterschouder. Voer deze oefeningen tien keer uit en herhaal ze twee keer per dag.
 3. Soms lukt het niet om je nek in die mate te bewegen. Gun jezelf dan wat tijd en probeer opnieuw na een paar dagen.
 4. Stap rond en wissel regelmatig van houding.
 5. In de beginfase van de pijn kan je een ontstekingsremmer nemen.
 6. Warmte (crèmes, gels, infraroodlamp, warme douche) op de nek voelt voor velen comfortabel.
 7. Omgekeerd kan ook koudetherapie helpen. Plaats een coldpack gedurende vijftien minuten op de pijnlijke plek. De kou vernauwt je bloedvaten, waardoor ontstekingen en zwellingen verminderen.
 8. Als je nek overbelast is door een verkeerde houding op het werk, kan je de inrichting van je werkplek aanpassen, zoals de hoogte van je computer, tafel of stoel.
 9. Nekpijn kan je krijgen als je onder spanning of stress staat. De remedie is dus vaak het aanpakken van de oorzaken van stress. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je moet leren je tijd beter in te delen, of problemen en conflicten tijdig op te lossen.
 10. Ontspanningsoefeningen (meditatie, mindfulness, ademhalingsoefeningen,...) kunnen helpen om de nekspieren te ontspannen en nekpijn te voorkomen.
 11. Om in een betere houding te slapen, kan je een beter passend kussen kiezen of je matras vervangen.
 12. Slaap voldoende. Slaapproblemen verhogen het risico op verschillende aandoeningen, waaronder pijn aan het bewegingsapparaat.
 13. In sommige gevallen van aanhoudende nekpijn kunnen fysiotherapie en manuele therapie zinvol zijn.

Houdt de nekpijn nog aan na zes weken, ga dan naar je huisarts. Hij of zij zal je eventueel doorverwijzen voor gespecialiseerde hulp.

Lees ook: Ademhalingsoefening tegen stress

Lees ook: Waarom is ademen door je neus gezonder?

Bronnen:
https://www.uzleuven.be
https://www.thuisarts.nl
https://www.gezondheidsnet.nl

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: januari 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram