Wat doe je tegen nekpijn als gevolg van computergebruik?

123-computer-hals-pijn-3-14.jpg

nieuws Veel mensen klagen over pijn aan de bovenrug, vooral ter hoogte van de nek, als ze te lang voor het computerscherm hebben gezeten. De wervelkolom lijdt onder die houding, maar je kunt er iets aan doen!

Als dat bij jou het geval is, raadpleeg je best je huisarts of je kinesist. Om je pijnlijke en gespannen spieren te verlichten, heb je massage nodig. Vaak zitten die spieren vast ten gevolge van een teveel aan stress of van een slechte houding aan je computer of bureau. Het heeft geen zin om naar verwarmende gels, ontstekingsremmers (orale of lokaal aan te brengen) te grijpen, want die lossen het probleem niet op. Meer nog, ze kunnen zelfs maagpijn veroorzaken. Je moet het probleem bij de bron aanpakken.

Er zijn gelukkig enkele eenvoudige ingrepen die nekproblemen kunnen vermijden.

- Buig je computerscherm 15 graden naar achteren zodat je recht voor je uit kijkt.

- Geef de voorkeur aan een computer met een afzonderlijk toetsenbord. Als je naar het scherm kijkt, leg je bovenarmen dan aan weerskanten van het klavier om je schouders los te maken.

- Blijf niet langer dan een uur voor het scherm zitten: las pauzes in om je te ontspannen, loop wat rond en rek je uit.

- Kijk af en toe eens van het scherm weg gedurende een paar seconden en draai je hoofd daarbij naar links en naar rechts, buig het naar voor en naar achter.

- Laat je niet achteruitzakken tegen de stoelleuning: hou je rug zo recht mogelijk en zet je voeten plat op de grond. Kruis je benen zo weinig mogelijk.

auteur: Barbara Simon, lifestylejournalist
Laatst bijgewerkt: februari 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram