Moet je bij rugpijn eerst naar de osteopaat?

123-vr-bureaustoel-rugpijn-10-15.jpg

nieuws Wie lijdt aan chronische lage rugpijn of lumbago zou eerst door een osteopaat onder handen moeten worden genomen ... dat zeggen althans de osteopaten.

Maar ze poneren deze aanbeveling niet zonder argumenten. Deze stelling is gebaseerd op hun praktijkervaring, op vroeger werk en op een aantal conclusies uit een studie van een Amerikaans team (Universiteit van North Texas). Aan dat onderzoek namen zo’n 800 personen deel. Hun leeftijd situeerde zich tussen de 21 en de 69 jaar. Ze hadden allemaal last van een chronische lumbago (sedert twee à drie maanden last van lage rugpijn) en ze kregen elk zes osteopathische behandelingen die gespreid werden over twee maanden. Een maand later werd er een evaluatie gemaakt.

Volgens de onderzoekers had de meerderheid van de patiënten minder pijn, minstens 50%, en was hun autonomie (vooral hun mobiliteit) even significant verbeterd. Wie het meeste last had van die symptomen, had na behandeling ook de beste resultaten. Het besluit van de research luidt als volgt: “bij patiënten die lijden aan lumbago kan osteopathie een zeer nuttige medische ondersteuning zijn vooraleer er gegrepen wordt naar duurdere en meer invasieve behandelingen.” Dat belet uiteraard niet om eerst een arts te raadplegen die een precieze diagnose kan stellen en de meest geschikte behandeling kan naar voren schuiven.

bron: The Journal of the American Osteopathic Association (http://jaoa.org)

Laatst bijgewerkt: juni 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram