Roken tijdens zwangerschap verhoogt kans op overgewicht en verhoogd cholesterol

Laatst bijgewerkt: mei 2021

nieuws Kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap roken hebben een grotere kans op overgewicht dan kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap niet roken. Tot deze conclusie komen onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum van Rotterdam. De onderzoekers onderzochten bij meer dan 5.000 kinderen hoe het roken van de moeder en de vader tijdens de zwangerschap van invloed is op de groei van het kind na de geboorte.

Moeders die tijdens de zwangerschap rookten, hadden 50% meer kans op kinderen met overgewicht op latere leeftijd. Kinderen van moeders die vroeg in de zwangerschap stopten met roken, of kinderen van vaders die rookten hadden geen grotere kans op overgewicht.
Hoe roken van de moeder tijdens de zwangerschap leidt tot overgewicht bij het kind is niet bekend. Wel blijkt dat de lengte van deze kinderen tot aan de leeftijd van 4 jaar kleiner is.

Een Australisch onderzoek in het European Heart Journal toont dan weer dat kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap rookten op achtjarige leeftijd lager dan normale concentraties van het (goede) HDL-cholesterol hebben en ook een iets hogere bloeddruk. Daardoor zou hun kans op hart- en vaatziekten met 10 à 15% stijgen in vergelijking met kinderen van niet-rokende moeders. Blootstelling aan sigarettenrook na de zwangerschap bleek geen verschil te geven.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram