Meeroken schaadt ongeboren kind

nieuws Kinderen hebben een betere longfunctie en een hoger geboortegewicht als hun moeder tijdens de zwangerschap minder meerookt. Dat blijkt uit het Whistler-onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Volgens de onderzoekers is dit te danken aan de strengere Tabakswet.

In het Whistler-onderzoek analyseerden wetenschappers de gezondheid van ruim 1600 gezonde, vijf weken oude kinderen geboren tussen 2001 en 2010. De gezondheid van de kinderen vergeleken ze met het rookgedrag van de moeders tijdens de zwangerschap. De onderzoekers verdeelden de kinderen in drie groepen: kinderen geboren tussen 2001-2004, tussen 2005-2007 en tussen 2008-2010. Moeders uit de eerste (‘oudste’) groep bleken het meest blootgesteld geweest te zijn aan meeroken; moeders uit de laatste (‘jongste’) groep het minst.

Baby’s van moeders met de minste blootstelling aan sigarettenrook hebben de beste longfunctie en het hoogste geboortegewicht. Daarnaast verlaagt het de bloeddruk van het kind en de kans op overgewicht. Een betere longfunctie vermindert de kans op luchtwegaandoeningen bij het kind.
Dat moet volgens de onderzoekers het gevolg zijn van aanpassingen in de tabakswet.

In Nederland is de tabakswet, die in overheidsgebouwen sinds 1990 van kracht is, steeds strenger geworden. Er mag niet worden gerookt op plekken die bedoeld zijn voor gemeenschappelijk gebruik of die voor het publiek toegankelijk zijn. Op 1 januari 2004 is dat uitgebreid naar het recht op een rookvrije werkplek. Werkgevers zijn verplicht om ervoor te zorgen dat werknemers kunnen werken zonder hinder of overlast te ondervinden van tabaksrook. Het maakt daarbij niet uit of de werknemer bij de overheid of in het bedrijfsleven werkt. Sinds 1 juli 2008 geldt dat ook voor de horeca.
Volgens de onderzoekers zal versoepeling van de huidige tabakswetgeving leiden tot nadelige effecten voor de komende generatie.


Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram