Stappenmeter helpt tegen vermoeidheid bij reuma

Laatst bijgewerkt: december 2015
123-stappenteller-12-15.jpg

nieuws Mensen met reumatoïde artritis (RA) die meer bewegen, zijn minder moe. Begeleiding en samen bewegen in een groep kunnen helpen om te blijven bewegen. Dat blijkt uit een studie aan het Radboudumc in Nijmegen naar bewegen en vermoeidheid bij RA. Een studie aan de University of California in San Francisco komt tot een gelijkaardig besluit.

De studie aan het Radboudumc vergeleek de vermoeidheid van mensen met RA die veel bewegen met de vermoeidheid bij mensen met RA die minder bewegen. Zo'n 180 mensen met RA deden mee aan het onderzoek. De deelnemers droegen een zogeheten actometer om de enkel, waarmee gemeten wordt hoe actief mensen zijn. De actometer meet alle beweging, dus niet alleen tijdens het sporten maar ook tijdens het werk of huishoudelijke klusjes. Daaruit bleek dat mensen met RA die lichamelijk actiever zijn, minder vermoeid zijn.

Patiënten met RA kunnen in een vicieuze cirkel terechtkomen door alle invloeden op vermoeidheid. Bewegen kan juist een manier zijn om dit te doorbreken. Door te bewegen verbetert de conditie en de spierkracht, wat een positieve invloed heeft op het lichamelijke functioneren. Bewegen kan ook helpen om beter te slapen. Maar het kan vooral helpen om meer grip op uw situatie krijgen. Bewegen kan helpen om het gevoel dat u de vermoeidheid aankan, sterker te maken.

In de Amerikaanse studie werden 96 RA-patiënten opgevolgd. Bij het begin van de studie deden ze gemiddeld 3700 stappen per dag. na één week werden ze verdeeld in drie groepen. Een eerste groep kreeg uitleg over een meer actieve levensstijl. De tweede groep kreeg een stappenmeter en een dagboek om hun fysieke activiteit te noteren. De derde groep kreeg naast een stappenmeter en een dagboek ook een streefdoel om het aantal dagelijkse stappen om de twee weken met 10 % te verhogen. Groep twee en drie werd ook geregeld telefonisch opgevolgd.

Na 21 weken was het aantal stappen in groep twee en drie gevoelig toegenomen: met 87 % in groep 2 en met 159 % in groep 3. In beide groepen rapporteerden de deelnemers ook een sterke daling van hun vermoeidheid. In groep 1 was er nauwelijks enig effect. De onderzoekers pleiten ervoor om reumapatiënten te motiveren om meer te bewegen. Een stappenmeter kan daarbij een waardevol hulpmiddel zijn.

http://actueel.reumafonds.nl/bewegen-helpt-om-minder-vermoeid-te-zijn/
www.sciencedaily.com/releases/2015/11/151107172942.htm
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram