Problemen bij koppels: vrouwen praten, mannen zwijgen…

123-koppel-psy-discussie-praten-1-11.jpg

nieuws Mannen en vrouwen reageren op een zeer verschillende manier als er ‘een kink’ is in hun relatie. Met een betere communicatie zouden ze hun problemen nochtans gemakkelijker kunnen verhelpen.

Kort samengevat: vrouwen zijn over het algemeen extravert, mannen daarentegen sluiten zich af. Het is een algemene vaststelling die uiteraard (sterk) genuanceerd moet worden, want elke situatie is anders. Een Amerikaans team van de Rutgers Universiteit voerde een enquête uit bij een duizendtal koppels (gemiddelde leeftijd van 39 jaar) en gaat er in elk geval van uit dat die tegenovergestelde reacties als een belangrijk patroon mogen worden beschouwd.

Als er problemen zijn bij het koppel zal de vrouw ‘haar hart luchten’, haar ongerustheid, vrees, verdriet, frustraties… verwoorden, terwijl de man zich in stilzwijgen hult. Niet omdat hij niets te zeggen heeft, maar omdat hij geen behoefte heeft om erover te praten. Alsof hij zich kwetsbaar en zwak zou opstellen door het feit dat hij erover praat. De onderzoekers stellen ook vast dat, VOOR EEN VROUW, de steun, de hulp, de aandacht, de troost… van de partner zeer veel betekenen in deze moeilijke en ingewikkelde situaties. EEN MAN daarentegen – en al zeker niet de rijpere man – kan een dergelijke expressieve houding van zijn partner niet erg appreciëren. Het geeft hem opnieuw een gevoel van zwakte en onmacht.

En toch toont deze studie aan dat de meest tevreden mannen, wel degelijk die mannen zijn die de meeste steun krijgen – en aanvaarden – van hun wederhelft. Wederzijdse steun en openstaan voor dialoog, dat zijn de sleutels voor een geslaagde en gelukkige relatie.

bron: The Journal of Gerontology (http://geronj.oxfordjournals.org)

Laatst bijgewerkt: november 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram