Tropisch Instituut waarschuwt voor gezondheidsrisico's Olympische Spelen 2016 in Brazilië

123-OS-Rio-2016-05-16.jpg

nieuws Het Instituut voor Tropische Geneeskunde Antwerpen heeft een lijst met aanbevelingen opgesteld voor mensen die de Olympische Spelen in Brazilië willen bezoeken.
Ook het European Centre for Disease Prevetion and Control (ECDC) heeft een brochure gepubliceerd met gezondheidsadviezen voor de Olympische Spelen.

Vaccineerbare aandoeningen
We raden aan in orde te zijn met de volgende vaccinaties:

• Basisvaccinaties

1. Tetanus-difterie(-kinkhoest)(-polio)
Polio (komt niet meer voor in Latijns-Amerika, maar 1 herhalingsinenting verschaft wel levenslange immuniteit.)
2. Mazelen-bof-rubella
3. Griep en pneumokokken indien risicofactoren aanwezig zijn (bijvoorbeeld onderliggende aandoeningen zoals diabetes of longziekten)
4. Hepatitis B-vaccinatie is aanbevolen bij bepaalde risicosituaties, zoals bijvoorbeeld indien er mogelijk seksueel contact is (en dan zijn ook alle andere preventieve maatregelen voor seksueel overdraagbare aandoeningen zeer belangrijk).

• Reisvaccinaties

1. Gele koorts
Een gele koortsvaccinatie is niet verplicht, maar we bevelen ze sterk aan voor elke reiziger (tenzij er een contra-indicatie bestaat). Indien u enkel in een van de volgende steden blijft, hoeft u niet gevaccineerd te worden:
• Fortaleza
• Recife
• Rio de Janeiro
• Salvador
• Natal
• Curitiba
• Sao Paulo
We bevelen vaccinatie ten zeerste aan als u uitstappen plant buiten deze steden of buiten het kustgebied (bv. vanuit de kuststeden naar binnenland, zoals de watervallen van de Iguaçu, de Pantanal, enz.) of als u spelers wil bezoeken in Uberlandia. Ook voor wie naar een buurland van Brazilië reist, kan een vaccinatie aanbevolen of verplicht zijn.

2. Hepatitis A
Vaccinatie wordt sterk aangeraden voor alle reizigers (sportlui en toeschouwers) – minstens 1 injectie ten laatste twee weken voor vertrek.

3. Buiktyfus
Een buiktyfus-vaccinatie is enkel aanbevolen bij een reis van meer dan 3 weken in rudimentaire omstandigheden.

4. Rabiës (hondsdolheid)
We raden rabiës-vaccinatie aan bij reizen naar rurale gebieden waar toegang tot medische zorgverlening beperkt is. Vermijd contact met zwerfhonden, wilde dieren (ook de “getemde”) en doodgereden dieren. Indien u toch wordt gebeten door een dier, was dan onmiddellijk de wonde met water en zeep, spoel ze grondig en ontsmet vervolgens met isobetadine. Consulteer zo snel mogelijk een arts voor eventuele vaccinatie.

Reizigersdiarree
Voorzie de nodige geneesmiddelen in uw reisapotheek.

Malaria
In vele gebieden van Brazilië is er geen enkel malariarisico. Er is geen malariarisico in Rio of Sao Paulo. Bij toeristische uitstappen in het Amazonegebied zijn extra preventieve maatregelen bij overnachting in de rurale gebieden zeker aangewezen.

Dengue, chikungunya en zika
Deze ziekten worden overgedragen door muggen die overdag en bij valavond steken. Ze veroorzaken voornamelijk klachten van koorts, spierpijn en huiduitslag. Er bestaan geen vaccins en er is geen specifieke behandeling. De enige mogelijke preventie bestaat uit muggenwerende maatregelen overdag tot en met valavond.

Omwille van de associatie tussen zikakoorts tijdens de zwangerschap en afwijkingen bij de foetus, adviseren we voor vrouwen die zwanger zijn - of zwanger willen worden tijdens of net na de reis – om niet te reizen naar een gebied waar Zika voorkomt.
Er zijn zeldzame gevallen gerapporteerd van seksuele overdracht. We weten dat het virus langer aanwezig kan zijn in sperma dan in het bloed (vermoedelijk enkele maanden). Het is niet bekend of mannen die geen klachten hebben (gehad) het virus ook via seksueel contact kunnen overdragen. Het gebruik van een condoom kan overdracht van het zikavirus voorkomen.

Huidziekten
Strongyloidosis en andere grondparasieten: vermijd rechtstreeks contact met grond (zoals blootvoets lopen op stranden). Jeukende huidklachten ten gevolge van een grondparasiet (‘larva migrans’) of zandvlooien kunnen zo vermeden worden.

Seksueel overdraagbare aandoeningen
Neem condooms bij voorkeur mee uit België. Heeft u seksueel risicocontact gehad, dan moet u zo snel mogelijk een gespecialiseerd centrum consulteren. In sommige gevallen zal een "post-expositie profylactische behandeling (PEP)" tegen hiv worden voorgesteld. Dit moet zo snel mogelijk na het contact gestart worden (ten laatste binnen de 72 uur).

Bron:
http://www.itg.be/itg/GeneralSite/Default.aspx?WPID=691&MIID=637&IID=489&L=N
http://ecdc.europa.eu/en/publications/_layouts/forms/Publication_DispForm.aspx?List=4f55ad51-4aed-4d32-b960-af70113dbb90&ID=1486


Laatst bijgewerkt: mei 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram