Buddywerking: een luisterend oor voor wie het psychisch moeilijk heeft

Laatst bijgewerkt: maart 2022
123-h-buddywerking-02-22.jpg

dossier Er zijn zo van die prachtige initiatieven die te weinig bekend zijn bij het grote publiek. Een ervan is buddywerking, een organisatie die een ‘luisterend oor’ (buddy genoemd) in contact brengt met een persoon die het psychisch moeilijk heeft. Zo’n buddy is een vrijwilliger die in een vriendelijke en ongedwongen sfeer sociaal contact biedt aan iemand die psychisch kwetsbaar is (de ‘deelnemer’ genoemd). Als na de introductieperiode blijkt dat de ‘klik’ er is, ontmoeten ze elkaar op regelmatige basis voor een gesprek of om samen leuke dingen te doen: eropuit trekken voor een wandeling of een fietstocht, een culturele activiteit bijwonen, shoppen, iets gaan drinken ... met andere woorden, om de dingen te doen die je normaal samen met een vriend(in) doet. 

Psychisch kwetsbare mensen hebben het vaak moeilijk om contact te zoeken met anderen en geraken gemakkelijk sociaal geïsoleerd. Via de buddywerking worden ze gestimuleerd om zich weer open te stellen en opnieuw vertrouwen te geven aan anderen. Op die manier vormt de buddy voor zijn ‘deelnemer’ een brug naar de buitenwereld. Hij of zij is zeker geen hulpverlener want buddywerking draait om gelijkwaardige relaties. 

Heb je zin om buddy te worden?
Dan wordt er van je verwacht dat je je gedurende minstens een jaar (of een andere afgesproken tijdsduur) elke 2 à 3 weken gedurende 2 à 3 uren engageert voor iemand met psychische moeilijkheden. Via de buddywerking word je gecoacht, ben je verzekerd en worden je onkosten vergoed.

Heb je nood aan een buddy?
Dan wordt er aan de hand van een tweetal kennismakingsgesprekken een profiel gemaakt van een vrijwilliger die bij jou past en die op afgesproken tijdstippen tijd vrijmaakt voor jou. Er wordt daarbij zoveel mogelijk rekening gehouden met de verwachtingen en mogelijkheden van beide kanten. 

Alle informatie over buddywerking vind je op deze site: www.buddywerking.be

Bron
www.buddywerking.be


auteur: Hilde Deweer, lifestylejournalist

Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram