Erfelijk belast met borstkanker: wat moet u doen?

nieuws Wie erfelijk voorbestemd is om borstkanker te krijgen, heeft twee opties: zich regelmatig laten controleren of een preventieve borstamputatie.

Regelmatige controle

Bij een vroege ontdekking van borst- en/of eierstokkanker is de kans op genezing groot. Daarom is het belangrijk dat vrouwen die drager zijn van een genetische afwijking en dus een sterk verhoogd risico hebben op borst- en/of eierstokkanker, zich medisch goed laten opvolgen om beginnende borst- en/of eierstokkanker zo vroeg mogelijk op te sporen.

Deze medische follow-up bestaat uit:

• maandelijks zelfonderzoek van de borsten;

• om de zes maanden onderzoek van de borsten en de eierstokken door een arts;

• jaarlijks echografie van de eierstokken en mammografie en/of echografie van de borsten, of nieuwe technieken (NMR-scan).
Dit gebeurt het best vanaf de leeftijd van 30 jaar of ten minste 5 jaar vroeger dan de beginleeftijd van het jongste aangetaste familielid.

Wanneer na een predictieve test blijkt dat u geen drager bent van een afwijkend gen, dan wordt de medische follow-up voorgesteld zoals voor de algemene bevolking nl. vanaf de leeftijd van 40 jaar om de 18 maanden en vanaf 50 jaar om de twee jaar een mammografie. Daarnaast zijn regelmatig zelfonderzoek en klinisch onderzoek door een arts belangrijk.

Voor een vrouw die behoort tot een familie met een duidelijke familiegeschiedenis van borst-en/of eierstokkanker maar waarin het erfelijkheidsonderzoek nog geen genetische afwijking heeft kunnen vaststellen, gelden dezelfde aanbevelingen als voor vrouwen bij wie wel een genetische afwijking is vastgesteld.
Voor mannen volstaat een regelmatige controle door de huisarts vanaf de leeftijd van veertig jaar.

Preventieve borstamputatie

U kunt ook kiezen voor een preventieve borstamputatie en/of een verwijdering van de eierstokken. De verwijdering van de eierstokken kan in overweging genomen worden vanaf 35 jaar en wanneer er duidelijk geen kinderwens (meer) is. Ook al bieden deze ingrepen geen absolute zekerheid, toch wordt hierdoor het risico op borst- en/of eierstokkanker heel klein. Bij vrouwen die kozen voor een dubbelzijdige borstamputatie, zou het risico op borstkanker dalen met 90%. Verwijdering van de eierstokken en eierleiders leidt tot een bijna volledig uitsluiten van kanker.

Bovendien geeft dit ook een 50 procent reductie op het krijgen van borstkanker. Dit betekent wel een vervroegde overgang. De symptomen van de menopauze kunnen worden behandeld met hormoonvervangende therapie maar bij vrouwen die hun eierstokken nog hebben, verhoogt een dergelijke behandeling het risico van hartziekten, beroerte en sommige vormen van kanker.

20 tot 30% van de vrouwen met een afwijkend gen kiest voor borstamputatie, en 80 tot 90% van de vrouwen die drager zijn van een defect gen laat na haar 35ste de eierstokken preventief verwijderen. Meestal gaat het om jonge vrouwen tussen 35 en 45 jaar die gehuwd zijn, kinderen hebben, en boven alles beschikbaar willen blijven voor hun gezin.

Borstamputatie wordt meestal gevolgd door een reconstructie met een prothese of met eigen weefsel van buik of billen. De mogelijkheden voor reconstructie zijn er de laatste jaren flink op vooruitgegaan, maar het blijft een zware ingreep en het gevoel in de borsten zal altijd anders zijn. Het is in ieder geval een beslissing die u niet neemt van de ene dag op de andere, en die de nodige psychologische begeleiding vraagt.


Laatst bijgewerkt: juli 2022
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram