Beschermen vitamine-supplementen vrouwen tegen hart- en vaatziekten?

123-pil-vitam-suppl-170_11.jpg

nieuws Meer en meer onderzoek toont aan dat multivitamine-supplementen voor gezonde mensen met een normaal voedingspatroon geen zin hebben en soms zelfs schadelijk kunnen zijn.
Uit nieuw onderzoek van de Amerikaanse National Institutes of Health blijkt evenwel dat multi-vitamine- en mineraalsupplementen vrouwen mogelijk wel beschermt tegen hart- en vaatziekten. Bij mannen werd dit effect evenwel niet vastgesteld.

De studie bekeek sterftecijfers van vrouwen over een periode van 20 jaar. Vrouwen die gedurende minstens drie jaar een supplement namen, hadden 33% minder kans om te sterven door een hart- en vaatziekte dan vrouwen die geen supplementen namen. Het gunstige effect werd alleen vastgesteld bij vrouwen die minstens drie jaar een supplement met vitamines én mineralen namen, niet bij supplementen zonder mineralen. De onderzoekers hielden rekening met andere risicofactoren voor hart- en vaatziekten, zoals gewicht, roken, beweging, leeftijd, bloeddruk enzovoorts.

De studie verscheen in het vakblad The Journal of Nutrition.

Multivitamin-Mineral Use Is Associated with Reduced Risk of Cardiovascular Disease Mortality among Women in the United States.
http://jn.nutrition.org/content/early/2015/01/07/jn.114.204743.abstract


Laatst bijgewerkt: maart 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram