80 procent Belgische werknemers heeft risico op hart- en vaatziekten

nieuws Uit onderzoek (“The Heart of our Companies”, September 2007) , uitgevoerd door preventieadviseurs-arbeidsgeneesheren van Securex, blijkt dat het opmerkelijk slecht is gesteld met de gezondheidstoestand van de gemiddelde Belgische werknemer en dat 80% van de werknemers van 30 jaar en ouder er goed aan zou doen een dokter te consulteren.
Securex voerde een grootschalig onderzoek uit naar het risico op cardiovasculaire aandoeningen bij Belgische bedrijven. In totaal werd bij 42.000 Belgische werknemers gepeild naar hun algemene gezondheidstoestand, in het bijzonder naar ziektes en medische risicofactoren zoals obesitas, hypertensie, diabetes en rookgedrag.
13% van de Belgische werknemers lijdt aan obesitas en 33% heeft te kampen met overgewicht. Bij zowat een op vijf werknemers (21%) wordt hypertensie vastgesteld; 1% heeft diabetes en 33% rookt.
Uit de gegevens blijkt dat minstens 8% van de werknemers van 30 jaar en ouder een hoog risico loopt op hart- en vaataandoeningen. Een hoog cardiovasculair risico komt klassiek overeen met een kans van 20% (of meer) om binnen de 10 jaar een, al dan niet dodelijke, cardiovasculaire aandoening op te lopen. Slechts 1 werknemer op 5, of 20% van alle werknemers, is zeker van een laag cardiovasculair risico.
Oudere werknemers (= 55 jaar) lopen opmerkelijk meer dan jongere (< 25 jaar) risico op aandoeningen zoals verhoogd lichaamsgewicht (60% t.o.v. 30%), obesitas (18% t.o.v. 6%) en hypertensie (34% t.o.v. 16%).
Jongere arbeiders tellen dan weer meer rokers dan oudere arbeiders (50% t.o.v. 25%). Bij bedienden bestaat er geen verschil tussen het rookgedrag van jongeren en ouderen. De studie toonde over het algemeen aan dat 16% van alle werknemers van 30 jaar en ouder enkel door hun tabakconsumptie een verhoogd risico loopt op cardiovasculaire aandoeningen.
Mannelijke werknemers lopen opmerkelijk meer risico op verhoogd lichaamsgewicht (51% t.o.v. 37%) en op hypertensie (26% t.o.v. 12%) dan vrouwen. Ze tellen ook meer rokers (36% t.o.v. 28%). Bijgevolg ligt het percentage mannen van 30 jaar en ouder met een laag cardiovasculair risico opvallend lager (18%) dan dat van de vrouwen (25%).
Arbeiders lopen, meer dan bedienden, risico op een verhoogd lichaamsgewicht (50% t.o.v. 42%) en obesitas (15% t.o.v. 11%) en tellen meer rokers (39% t.o.v. 26%).
Werknemers in KMO’s (< 500 werknemers) lopen vaker risico op een hoge bloeddruk dan werknemers uit grote ondernemingen (21% t.o.v. 14%).
Wallonië telt meer rokers dan Vlaanderen, onder mannelijke bedienden (34% t.o.v. 25%) en vrouwelijke arbeiders (43% t.o.v. 31%). Onder de mannelijke arbeiders en de vrouwelijke bedienden zijn er evenveel rokers in Wallonië als in Vlaanderen.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram