Oudere vaders krijgen vaker te vroeg geboren baby

Laatst bijgewerkt: oktober 2020
123-kind-fv-hand-man-11-18.png

nieuws

De kinderen van oudere vaders worden relatief vaker te vroeg geboren. Ook is er meer kans op een licht geboortegewicht en opname op de afdeling intensieve zorgen. Dat blijkt uit nieuw Amerikaans onderzoek naar de gevolgen van een oudere vader op de baby gepubliceerd in het medische vakblad BMJ.

Niet alleen de baby zelf heeft een verhoogde kans op geboorteproblemen. Al tijdens de zwangerschap kan de hogere leeftijd van de vader effect hebben op de zwangerschap, bijvoorbeeld met een verhoogde kans op zwangerschapsdiabetes bij de vrouw (+ 28%). 
De studie gebruikte gegevens van meer dan veertig miljoen levend geborenen in de periode 2007-2016. Van 15 procent was de leeftijd van de vader niet bekend, bijna de helft was tussen de 24 en 35 en slechts 3 procent was 45 jaar of ouder. De gemiddelde leeftijd van de vaders steeg in die periode van 30 naar 31,2 jaar. 

Kinderen van vaders boven de 35 jaar hadden vaker een laag geboortegewicht, vroeggeboorte (+14%), een lagere Apgar-score en een grotere kans om te worden opgenomen op een dienst intensieve zorgen. Naast directe gevolgen voor de baby tijdens de zwangerschap en geboorte, zou de hogere leeftijd van de vader ook kunnen leiden tot autisme, erfelijke ziekten en psychiatrische aandoeningen als het kind ouder is. De gezondheidsproblemen zouden mogelijk verklaard kunnen worden door DNA-mutaties in het sperma van de man en veranderingen rond het vader-DNA.

Opvallend was dat ze ook bij de kinderen van de jongste vaders (onder de 25) was relatief vaker sprake van slechte uitkomsten. 

De verbanden waren sterker bij oudere vaders (45+). Het gaat telkens om bescheiden verschillen, maar de onderzoekers concluderen dat het goed mogelijk is dat de leeftijd van de vader op het moment van de bevruchting een invloed heeft op de gezondheid van zijn nageslacht.

In een begeleidend commentaar wordt aangestipt dat deze studie alleen wijst op een verband, niet dat de oudere leeftijd van de vader ook effectief de oorzaak is. Bovendien kunnen andere factoren waarmee geen rekening werd gehouden, zoals een ongezondere levensstijl van de oudere vaders, de verschillen verklaren. 

Bron
https://www.bmj.com/content/363/bmj.k4372
https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/oudere-vader-vaker-problemen-bij-moeder-en-kind.htm
https://www.nhs.uk/news/pregnancy-and-child/health-problems-more-common-babies-older-fathers/
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram