Gen zwangerschapsvergiftiging gevonden

Laatst bijgewerkt: december 2019

nieuws Onderzoekers van de afdeling klinische chemie van het VU Medisch Centrum in Amsterdam hebben een gen gevonden dat verantwoordelijk is voor het ontstaan van preëclampsie (“zwangerschapsvergiftiging”).
Er is al lang bekend dat preëclampsie, met name de vorm waarbij de levensbedreigende bloeddrukstijging al vroeg in de zwangerschap optreedt, vaker voorkomt binnen bepaalde families. Stukjes van chromosoom 2, chromosoom 9 en chromosoom 10 zijn achtereenvolgens opgedoken als plaatsen waar waarschijnlijk genen liggen die betrokken zijn bij het ontstaan van preëclampsie. De Amsterdamse onderzoekers hebben nu op chromosoom 10 één gen gevonden dat precies paste bij het overervingpatroon van preëclampsie. Het bewuste gen, stox1 gedoopt, is een zogeheten dna-bindend eiwit. Dit zijn eiwitten die door aan dna te binden de activiteit van andere genen in de cel kunnen remmen of stimuleren. Door een afwijking in dit gen zou de vorming van de placenta in een vroeg stadium verstoord worden. Maar niet alle vrouwen die drager zijn van het afwijkende gen krijgen preëclampsie. De mutatie verhoogt dus waarschijnlijk wel de ‘vatbaarheid’ van de zwangerschap voor preëclampsie, maar is op zich niet voldoende om het te veroorzaken.
Toch hopen de onderzoekers op termijn een test te kunnen ontwikkelen om vroeg in de zwangerschap het risico voor preëclampsie te kunnen opsporen. Van een mogelijke behandeling is voorlopig nog geen sprake.

Lees ook: Pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging)

Lees ook: Pre-eclampsie : medisch gerichte versie


bron: Nature Genetics, april 2005


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram