Voorkom ongelukken met giftige planten

Laatst bijgewerkt: december 2010

nieuws Een beduidend aantal ongevallen in de privé-sfeer ontstaat door vergiftiging. In de zomermaanden krijgt het Antigifcentrum dagelijks tussen de 10 en 20 oproepen in verband met planten. Een ruwe schatting leert dat ongeveer 250 à 300 vrij courante planten in onze tuinen en huizen als gevaarlijk kunnen beschouwd worden.

• Ken de naam van de planten die je thuis hebt en koop steeds onschadelijke soorten.
• De meest drastische manier om vergiftiging door planten te voorkomen, is alle giftige planten uit de woonkamer en de tuin te verwijderen. Hoewel dit niet altijd leuk is, kan het in bepaalde omstandigheden wel een noodzakelijke maatregel zijn. Dit betekent echter niet dat alle planten en bloemen moeten verdwijnen. Er zijn meer niet-giftige planten dan giftige planten.
• Zorg ervoor dat er geen giftige planten in huis zijn als er kleine kinderen aanwezig zijn. Als je de giftige planten niet kan verwijderen, plaats je ze op een hoogte of scherm je ze voldoende af zodat de kinderen er niet mee in contact kunnen komen. Hou er wel rekening mee dat kinderen graag klauteren.
• Leer kinderen zo vroeg mogelijk dat ze niet van kamer- en tuinplanten mogen eten.
• Leer kinderen zo vroeg mogelijk het verschil tussen eetbare en niet-eetbare planten en vruchten.
• Leer kinderen wat gevaarlijk is. Laat kinderen bijvoorbeeld nooit fluitjes maken uit de holle stengel van de reuzenberenklauw. Het sap van deze plant veroorzaakt immers ernstige huidirritatie. (beter, juister is: aanrakingen met deze plant veroorzaken ernstige brandwonden)
• Gebruik bij het snoeien, kappen of wieden handschoenen en wrijf niet in je ogen.

Een lijst met giftige tuin- en kamerplanten is te vinden op de website van het Rode Kruis:
www.rodekruis.be
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram