Voedingsmiddelen met fytosterolen: lees het etiket

nieuws Tal van voedingsmiddelen zoals bepaalde yoghurtdranken, smeervetten en kaas en een aantal voedingssupplementen worden verrijkt met sterolen en stanolen van plantaardige oorsprong. Deze stoffen zijn gekend omwille van hun cholesterolverlagende eigenschappen. Ze remmen namelijk de opname van cholesterol in de darm.
Voor het gebruik van met fytosterol verrijkte voedingsmiddelen kan u best goed het etiket lezen. Uit een onderzoek dat werd uitgevoerd in opdracht van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu blijkt dat de aanbevelingen betreffende met fytosterol en fytostanol verrijkte voedingsmiddelen onvoldoende gekend zijn bij de consument of onvoldoende opgevolgd worden.

Er wordt aangeraden om maximaal 3 gram fytosterolen –en stanolen per dag te consumeren. Een grotere hoeveelheid dan 3 gram leidt niet tot een groter effect.
Een hoeveelheid van 1,5 tot 2,4 gram per dag is optimaal om het cholesterolverlagend effect te bekomen. Er wordt ook aanbevolen om zeker voldoende groenten en fruit te eten wanneer u gebruik maakt van fytosterol en fytostanol verrijkte voedingsmiddelen. De plantensterolen –en stanolen hebben namelijk een negatief effect op de opname van een aantal voedingsstoffen zoals betacaroteen. Deze stof is belangrijk voor de aanmaak van Vitamine A in ons lichaam.

Het gebruik van fytosterol en fytostanol verrijkte voedingsmiddelen is enkel en alleen bedoeld voor mensen die een verhoogd cholesterolgehalte hebben en die deze willen verlagen. Het gebruik van deze voedingsmiddelen wordt bovendien afgeraden voor zwangere en borstvoedende vrouwen en kinderen jonger dan 5 jaar. Ze zijn dus niet geschikt voor het hele gezin. U heeft dus best ook equivalente producten in uw ijskast die niet verrijkt zijn met fytosterolen en –en stanolen.

Patiënten die cholesterolverlagende geneesmiddelen gebruiken mogen de verrijkte voedingsmiddelen enkel gebruiken onder toezicht van hun arts.
De FOD Volksgezondheid raadt daarom aan om steeds het etiket goed te lezen. De aanwezigheid van toegevoegde fytosterolen en fytostanolen wordt steeds vermeld op het etiket evenals alle aanbevelingen voor gebruik.
Let er zeker op dat u niet meer dan 3 gram fytosterolen en fytostanolen per dag consumeert en voldoende groenten en fruit, dat je tot de doelgroep behoort en dat uw kinderen (zeker deze onder 5 jaar) niet mee-eten van de verrijkte voedingsmiddelen.

Op het etiket van voedingsmiddelen en voedselingrediënten waaraan fytosterolen of fytostanolen zijn toegevoegd, moeten de volgende elementen worden vermeld:
• de vermelding “met toegevoegde plantensterolen/plantenstanolen”;
• het gehalte aan toegevoegde fytosterolen of fytostanolen op de lijst van ingrediënten;
• een vermelding dat het product uitsluitend bedoeld is voor mensen die hun bloedcholesterolgehalte willen verlagen;
• een vermelding dat patiënten die cholesterolverlagende geneesmiddelen gebruiken, het product uitsluitend onder toezicht van een arts mogen gebruiken;
• een vermelding dat het product uit voedingsoogpunt mogelijk niet geschikt is voor zwangere en borstvoedende vrouwen en kinderen jonger dan vijf jaar;
• een aanbeveling om het product te gebruiken als onderdeel van een uitgebalanceerde en gevarieerde voeding, waarbij regelmatig groenten en fruit worden gegeten om het caroteno-dengehalte op peil te houden;
• een vermelding dat een consumptie van meer dan 3 gram toegevoegde plantensterolen/plantenstanolen per dag dient te worden vermeden;
• een definitie van een portie van het betrokken voedingsmiddel of voedselingrediënt (bij voorkeur in gram of milliliter), waarbij de hoeveelheid plantensterolen/plantenstanolen per portie wordt aangegeven;
• informatie voor de consument dat het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 1,5 tot 2,4 gram plantensterolen/ plantenstanolen;
• een vermelding dat coronaire hartziekten meerdere risicofactoren hebben en verandering van één van die factoren kan al dan niet een heilzaam effect hebben;
• een vermelding waarin wordt gewezen op het belang van een gevarieerde, evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram