Mag u als minderjarige een piercing of tatoeage laten aanbrengen?

Laatst bijgewerkt: augustus 2012
123-vr-piercing-tong-oor-170_08.jpg

nieuws Er bestaat in België geen formele leeftijdsgrens voor tatoeages of piercings. Minderjarigen (-18 jaar) vallen wettelijk gezien wel onder het ouderlijk gezag en hebben dus in principe de toelating van hun ouders (of voogd) nodig om een piercing of tatoeage te laten plaatsen. Wanneer minderjarigen tegen de zin van hun ouders toch een tatoeage of piercing laten plaatsen, kan dit leiden tot een conflict, waarbij de ouders eventueel zelfs naar de rechter kunnen stappen wegens het toebrengen van slagen en verwondingen. Daarom zal een serieuze tatoeëerder of piercer altijd eerst de schriftelijke toestemming van uw ouders vragen. Ook de minderjarige zelf moet uiteraard zijn of haar toestemming geven: ouders kunnen hun minderjarig kind niet laten tatoeëren of piercen zonder dat het kind zelf hiermee instemt.

Enkele jaren geleden hebben een aantal beroepsorganisaties van tatoeëerders en piercers samen met de verbruikersverenigingen en het ministerie van volksgezondheid een deontologische code opgesteld waarin voorzien is dat hun leden geen piercing of tattoo zetten bij iemand die jonger is dan 18 jaar.

Een uitzondering op de leeftijdsgrens van 18 jaar betreft het stretchen van de huid, het piercen van het oor, de neus, de wenkbrauw, de tong, de lip, en de navel: deze kunnen bij minderjarigen vanaf 16 jaar gepiercet worden. Het stretchen van de oorlel (groter dan 1,6mm diameter) mag niet uitgevoerd worden op minderjarigen jonger dan 16 jaar. De oorlel mag ook op jongere leeftijd gepiercet worden, altijd met toestemming van de ouders.
De shops die zich aansloten bij het “Belgian Hygiëne Quality Label” zijn herkenbaar door een sticker of de tekst van de code in hun etalage.

In Nederland mogen kinderen onder de 12 jaar niet gepiercet of getatoeëerd worden, met uitzondering van de oorlellen. Tussen de 12 en de 16 jaar mag een piercing of tatoeage alleen gezet worden wanneer tenminste één van de ouders of verzorgers erbij aanwezig is. Op deze leeftijd mogen geen piercings worden gezet bij de geslachtorganen en bij meisjes ook niet in de tepels. Tot 16 jaar mag geen tatoeage worden aangebracht op het hoofd, de hals, de polsen of handen. Vanaf 16 jaar zijn piercings en tatoeages overal toegestaan en hoeven er geen ouders of verzorgers meer bij aanwezig te zijn.

Mag de school piercings of tatoeages verbieden?
De school kan piercings of tattoeages verbieden of eisen dat ze afgedekt worden, op voorwaarde dat dit verbod uitdrukkelijk in het schoolreglement is opgenomen.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram