Overgewicht vóór zwangerschap verdubbelt risico op complicaties

nieuws

Vrouwen met een te hoog gewicht aan het begin van de zwangerschap hebben meer risico op zwangerschapscomplicaties, zoals zwangerschapsvergiftiging, vroeggeboorte en een hoog geboortegewicht bij het pasgeboren kind. Het effect van gewichtstoename tijdens de zwangerschap op complicaties is lager dan werd aangenomen. Niet alleen vrouwen met overgewicht lopen risico’s, ook vrouwen die juist te te licht zijn krijgen vaker te maken met complicaties. Dat blijkt uit een groot internationaal onderzoek onder meer dan 196.000 zwangere vrouwen dat is gepubliceerd in JAMA. 

Zwangerschapscomplicaties voor moeder en kind traden op bij 34 procent van de vrouwen die met een normaal gewicht zwanger werden. Bij vrouwen met ernstige obesitas was dit ruim 60 procent. Van de vrouwen met zeer ernstige obesitas bij conceptie én een flinke gewichtstoename tijdens de zwangerschap, had maar liefst 94 procent zwangerschapscomplicaties. Kinderen met een te hoog of een te laag geboortegewicht kunnen vlak na de geboorte, maar ook later in hun leven, gezondheidsproblemen krijgen. Er zijn dus risico’s voor zowel moeder als kind.

Moeders die voor de zwangerschap overgewicht hebben en tijdens de zwangerschap aankomen, hebben ook een groter risico op een kind met overgewicht. Vooral tijdens de adolescentie lopen deze kinderen dat risico. 

Bron
https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2732571
https://www.radboudumc.nl/nieuws/2019/kinderwens-let-op-je-gewicht


Laatst bijgewerkt: juni 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram