Wie partner elders haalt, krijgt grotere en slimmere kinderen

123-p-genet-dna-170-12.jpg

nieuws Mensen die genetisch weinig met elkaar gemeen hebben, krijgen doorgaans langere en slimmere kinderen. Dat blijkt uit een internationale studie waarin genetische informatie van meer dan 350.000 mensen werd bestudeerd en die is gepubliceerd in Nature.

Het onderzoeksteam bepaalde van een groot aantal mensen de hoeveelheid homozygotie in hun genoom, dat wil zeggen de fractie van het genoom waarvoor vader en moeder precies dezelfde genetische informatie aanleverden. Hoe groter die fractie, hoe nauwer de verwantschap tussen de ouders. De onderzoekers gingen vervolgens na in hoeverre de gevonden mate van homozygotie, of inteelt, samengaat met variaties in 16 eigenschappen die te maken hebben met de gezondheid en waar veel genen invloed op hebben.

• Uit het onderzoek blijkt dat mensen die voortkomen uit een genetisch diverse familie doorgaans slimmer en langer zijn. Ook is hun longcapaciteit groter en hun opleidingsniveau hoger.
• Wanneer een neef en een nicht met elkaar een kind krijgen, dan is dat kind zo’n 1,2 centimeter minder lang dan kinderen die voortkomen uit twee ouders die niet zo dicht verwant zijn. Ook blijkt een kind dat geboren wordt uit een relatie tussen neef en nicht gemiddeld tien maanden minder naar school te gaan.

Uit het onderzoek mag men niet afleiden dat langere mensen gemiddeld slimmer zijn. Lengte en verstandelijk vermogen zijn beide weliswaar een klein beetje afhankelijk van de mate van homozygotie, maar dat betekent niet dat ze onderling gekoppeld zijn.

Laatst bijgewerkt: augustus 2015
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram