Waarom moeders vaak namen door elkaar halen (en daar niks mis mee is)

dossier Betrap jij jezelf er ook weleens op dat je de namen van je kinderen door elkaar haalt? Of dat je je man wil roepen, maar per ongeluk de naam van je kind noemt? Niets om je voor te schamen, want het blijkt een typisch moederkwaaltje én er zit een wetenschappelijke reden achter.

Onderzoek

Voor het onderzoek werden meer dan 1700 mensen ondervraagd. Ze kregen twee vragen:
  • Word je wel eens per ongeluk met de verkeerde naam aangesproken?
  • Haal je zelf wel eens namen door elkaar?
Bij die laatste vraag werd ook gepolst naar welke namen precies en wat de relatie met deze mensen - of dieren - was. Uit de resultaten werd in ieder geval duidelijk dat het niets met vergeetachtigheid te maken heeft.

Relaties

Er waren twee grote conclusies:
  • Degenen die de meeste foutjes maakten waren ouders en in het bijzonder moeders.
  • We verwisselen meestal namen die in dezelfde relatiecategorie vallen.
Dat is meteen de reden waarom je de namen van je kinderen zo vaak door elkaar haalt. Niet vanwege het uiterlijk, niet vanwege namen die op elkaar lijken, maar vanwege een gelijkaardige relatie tot hen. 'We maken bij zo’n verspreking een cognitieve fout die toont wie we als onderdeel van dezelfde groep ten opzichte van onszelf beschouwen,' legt onderzoeker David Rubin uit. 'Het gebeurt niet willekeurig.'

Liefde

De diepere verklaring hiervoor is vrij simpel: wij slaan informatie over personen op in het zogenoemde 'semantische geheugen', dat werkt als een soort netwerk van verbanden en relaties. Als je dus even niet op de naam van je kind kunt komen, kun je vaak wel informatie over een zelfde soort persoon activeren, zoals de naam van je andere kind of je partner. Oftewel: als een moeder haar kind bij de naam van zijn broertje of zusje noemt, komt dat eigenlijk gewoon doordat je evenveel van ze houdt. Lees ook: De échte redenen waarom moeders altijd zo moe zijn Slaapregressie: Als je kindje plots slecht slaapt EHBO: hoe moet je een baby of een peuter reanimeren? 7 superglamoureuze dingen die gebeuren na de bevalling Zo kan je schermtijd gebruiken om de taalontwikkeling bij je kindje te stimuleren


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram