Waarom het zo belangrijk is contact te houden met je vrienden wanneer je een kind hebt

wp_image-2018-07-23.jpg

dossier Wanneer je een kind krijgt komt je in een nieuwe wereld terecht. Die is vaak nogal geïsoleerd van je vroegere leven want al je tijd en energie gaan naar dat kleine wonder. Toch mag je je vrienden niet vergeten.

Post-baby-vriendschap
De eerste weken gaat het meestal nog goed. Je vrienden komen op bezoek om de tenen en vingertjes van je baby te tellen onder gekir dat ‘ie toch echt zó klein is. Maar al snel raak je zo bedwelmd door je nieuwe routine dat er niet veel qualitytime met je vrienden overschiet. Is dat erg? In het begin niet. Want jij zit nog op een (vermoeide, maar) roze wolk en zij begrijpen maar al te goed dat je het druk hebt en gunnen je de tijd met je kleintje.

Toch is dat het moment om af en toe iets te laten weten. Waarom? Als investering in de toekomst. Zelfs als je vrienden nog in een pre-baby-tijdperk leven.

Donkere dagen oplichten
Laten we eerlijk zijn: als ouder heb je het bij momenten zwaar. Niet zwaar als in: je moet nog vijf wassen draaien en er staat nog een berg afwas. Wel: je vraagt je af waarom je in godsnaam aan kinderen begonnen bent en of je zo nog wel kunt en wilt doorgaan.

Op die (hopelijk zeldzame) dieptepunten kan je partner niet altijd hulp bieden. Het is te zeggen: jij zult die hulp niet accepteren, of het nu komt doordat je lief verantwoordelijk is voor (een deel van) je frustratie of omdat hij of zij nu eenmaal te dicht bij je situatie staat.

Op zo’n momenten kan een oprechte ‘Hoe gaat het thuis?’ van een goede vriend wonderen doen. Je kunt je verhaal een keer doen aan iemand die buiten jouw situatie staat en dat werkt verfrissend.

Vraag zelf
Als het niet goed met je gaat en je nood hebt een goed gesprek met je vrienden, zeg hen dat gewoon. Je zult zien: zodra je hen een seintje geeft, zullen ze precies weten wat je nodig hebt. Of dat nu een chocolademelk met extra veel slagroom is om je hart bij te luchten of een moment waarop je even weer je zorgeloze zelf bent van voor je baby.

Wees zelf ook assertief om aan je vrienden te vragen hoe het gaat wanneer ze zelf ouder zijn geworden. Het antwoord dat je krijgt is misschien niet altijd even uitgebreid (want de baby begint te huilen en ze kunnen hun verhaal niet afmaken), maar de dankbaarheid aan de andere kant van de lijn is er sowieso. Zeker op lange termijn.

Auteur: Jill Goetschalckx


Laatst bijgewerkt: september 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram