10 organisatietips voor jonge moeders

dossier Een baby gooit je leven volledig overhoop, letterlijk. Je staat achter met huishoudelijke klusjes en je dagritme van vroeger lijkt nu onbestaande. Daarom: 10 organisatietips voor jonge moeders die je helpen om de dag gestructureerd door te komen.

1. To do-lijstjes

Soms lijkt de berg werk zo onoverkomelijk hoog dat je de moed verliest nog voor je eraan begint. De redding in zo'n geval? Dagelijkse checklists. Begin er 's ochtends mee, zodat je gestructureerd aan de dag kan beginnen. Zo moet je niet voortdurend dat ongeschreven lijstje in je hoofd herhalen. Iets klaar? Afvinken maar. Goed voor de moraal ook, dat aftikken. En ja, de kans is groot dat je schema in het honderd loopt. Daarom nog een aanrader: splits je taken op in 'moetjes' en 'magjes'. Heb je je moetjes af? Goed gedaan. Ieder magje is een plus.

2. Perfectie is een mythe

Je bent een moeder. Er liggen kleren op de grond. En speelgoed. En kruimels. Dat is echt niet erg. De wereld vergaat niet als je dat vandaag niet opruimt. Voel je daarom niet schuldig als je huis niet perfect op orde is of als er nog wat afwas staat. Neem een glaasje wijn of een reep chocolade en relax, dat verdien je.

3. Strijken is overrated

Kleren strijken is niet meer van deze tijd (wat je moeder ook beweert). Oké, sommige stukken moeten gestreken worden. Maar sommige ook niet. Jeans, bijvoorbeeld, of katoenen T-shirts. Zelfs sommige hemden en blouses. Een keer goed uitschudden voor je ze op het wasrek hangt en niemand ziet het verschil.

4. Lang leve de droogkast

Je wil uiteraard wel dat je kleren er netjes uitzien. Probeer daarom je was op te vouwen als hij pas uit de droogkast komt, zo krijgen kreuken geen kans. Geen tijd voor gehad? Zet de droogkast een paar minuutjes terug op voor je je kleren gaat wegleggen. De warme lucht blaast alle vouwen weer weg.

5. (Schoon)moeders

Als je moeder op je lieverd wil passen (voor de duizendste keer), dan laat je haar oppassen. Zij gelukkig, jij meer tijd. Iedereen tevreden.

6. Niet elke dag een badje

Een dagelijks badje is aangeraden bij jonge kinderen. Maar soms is een wasbeurt om de dag ook al voldoende. Zorg er wel voor dat je het gezichtje, de billetjes en handjes van je spruit dagelijks proper maakt.

7. Verdeel en heers

Koop de items die je dagelijks gebruikt dubbel (of zelfs in drievoud), zodat je een exemplaar hebt liggen in elke belangrijke ruimte. Pampers, slabbetjes, rompertjes, schoonmaakproducten, ... Dit lijkt misschien één van de meer tegenstrijdige organisatietips, want meer spullen hebben, leidt meestal net tot meer chaos. Maar het blijkt uitermate doeltreffend te zijn. Je hebt een kwijldoek nodig maar je kan je kind niet alleen achterlaten? Hoppa: daar ligt-ie, zomaar binnen handbereik.

8. Pyjamaparty

Je baby elke dag aankleden is geen must, zeker niet als je niet van plan bent om de deur uit te gaan. Ten eerste verspil je er kostbare tijd mee, ten tweede zit een pyjama veel beter dan die (toegegeven, érg coole) babyjeans, zeker wanneer het zo'n fluffy onesie betreft. Bovendien gaan die pyjama's ook nog eens veel sneller aan en uit als je je baby moet verschonen. Everyday pyjama-day.

9. Plannen is tijd winnen

Maak voor elke week een planning. Stel jezelf vragen als:
  • Wat eet je elke dag? Donderdag veggiedag, vrijdag visdag?
  • Wanneer ga je naar de winkel?
  • Wanneer moet je een oppas regelen?
  • Wanneer moet je lieverd in bad?
  • Wanneer moet je een was draaien, opdat iedereen in propere kleren de deur uit kan?
Zo moet je je tijdens de week niet bezig houden met organiseren. Je voert enkel uit, het denkwerk is al gebeurd. Op zondagavond is het even doorbijten om die planning te maken, maar nadien zal je blij zijn dat je die beslissingen al genomen hebt.

10. Alleen spelen

Het is belangrijk dat je kind zelfstandig leert spelen. Zo leert hij zijn plan te trekken en heb jij meer tijd om het huishouden te organiseren. Een laatste tip? Een speelmat die je met een touw samentrekt, zodat al het speelgoed dat erop ligt meteen is opgeborgen. Onwaarschijnlijk handig. Lees ook: 7 handige tips om er uitgerust uit te zien ondanks je slaaptekort De échte redenen waarom moeders altijd zo moe zijn Wanneer slaapt een baby door? 7 superglamoureuze dingen die gebeuren na de bevalling


Laatst bijgewerkt: juli 2022
Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen? Hoe vitamine D snel en makkelijk op peil brengen?
Vista-life pharma

Onze vitamine D is op het laagste niveau in de winter en het voorjaar. Ontdek hoe vitamine D op peil te brengen en geniet van zijn weldaden.

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram