Instamom @iamkathleen_: "Moederschap? Alsof je hart overstroomt"

dossier

Elke zwangerschap is anders, elke bevalling uniek… en eigenlijk moet het hele verhaal dan nog beginnen. In deze rubriek leggen we een Instamom tien vragen voor om zo een mooi beeld te krijgen van de ups en de downs van de zwangerschap, en de struggles en de giggles van het moederschap, waarna de vragen weer netjes worden ingepakt en doorgegeven aan een momfriend. Via Valerie Coveliers, oftewel @la.vie.de.valerie_, kwamen we bij Kathleen De Meyer (@iamkathleen_) terecht.

Kathleen is op 30 september 2017 bevallen van Émile en op dit moment 34 weken zwanger van een meisje.

Hoe heb je je man en je familie en vrienden verteld dat je zwanger was?

Ik wou mijn man graag verrassen dus liet ik na de positieve zwangerschapstest eerst een bloedonderzoek doen om de zwangerschap te bevestigen. Daarna heb ik hem dan een klein cadeautje gegeven (babysokjes en een persoonlijk kaartje) om het nieuws te vertellen.

Aan onze ouders en dichtste vrienden konden we het persoonlijk vertellen, maar door corona hebben we andere familieleden en vrienden via Whatsapp op de hoogte gebracht. We hadden een shoot gepland voor de aankondiging, dus ’t was met een mooie foto, die we daarna ook op Facebook en Instagram hebben gepost.

Wat vond je het leukst aan je zwangerschap? En wat het minst leuk?

Leukst: het uitkijken naar de geboorte, de schopjes in de buik, mooie kleertjes kopen, de babykamer inrichten, de aandacht van vrienden en familie… Mijn huid is ook mooier. Ik heb totaal geen last meer van acne of onzuiverheden, wat voor de zwangerschap wel het geval was. Ik heb ook opvallend voller haar en dikkere borsten (lacht). Ik voel me gewoon vrouwelijker, sterker en intens gelukkig. Tijdens beide zwangerschappen kon ik alles ook beter relativeren en vind ik meer innerlijke rust, terwijl ik normaal nogal een stresskip ben.

Minst leuk: Ik heb last van rug- en bekkenpijn, waarvoor ik tweewekelijks naar de kinesist ga, én ik heb zwangerschapsdiabetes. Dat continu meten van je glucose via vingerprik word je beu na een aantal weken. Ik heb alleszins enorm veel respect voor mensen met suikerziekte.

Hoe heb je de peter en meter gevraagd?

Meter: met een Magic Meter Vibes-trui van Elle&Rapha

Peter: een whiskyliefhebber, dus we hebben een sticker gekocht met de tekst ‘wil jij mijn peter worden’ en hebben die in de kist gekleefd.

Ze waren allebei heel enthousiast, wat het voor ons extra leuk maakte.

Welke 3 items op je geboortelijst zijn het meest van pas gekomen?

Slaapzakjes, de Maxi-Cosi en afwasbare slabbetjes.

Met welke 5 woorden zou jij je bevalling omschrijven? En je postpartum?

Overweldigend, emotioneel, geluk, spannend, pijnlijk

Is het moederschap zoals je het had verwacht? Wat heeft je verrast?

Voordat ik mama werd wist ik niet hoe het zou voelen om moeder te zijn. Je schetst een beeld in je hoofd en bent er wel constant mee bezig als je zwanger bent, maar het is nooit zoals je het verwacht. Het is overweldigend, intens, pittig en emotioneel. Je ontdekt jezelf op een andere manier en je leert nieuwe intense liefde kennen, alsof je hart overstroomt. Een onbeschrijflijk gevoel dat iedere dag nog groeit.  

Welke nieuwe gewoontes heb jij als ouder gekregen?

Minder perfectionistisch zijn in het huishouden (hoewel dat ik dat zeker nog steeds ben) en de taken ook wat leren loslaten. Ik ben ook stipter, en heb meer structuur en verantwoordelijkheidsgevoel gekregen. Daarnaast hecht ik meer belang aan de weinige quality time met mijn man en geniet ik ook meer van de kleinere dingen in het leven.

Zou je, wetende wat je nu weet, iets anders aanpakken mocht je opnieuw mogen beginnen?

Mijn man en ik zijn 21 jaar samen en hebben omwille van persoonlijke redenen lang getwijfeld om aan kindjes te beginnen. Uiteindelijk was ik pas op mijn 32ste zwanger van Émile en op mijn 36e van mijn tweede kindje, met de hulp van Clomid en Duphaston (een vruchtbaarheidsbehandeling met hormonen voorgeschreven door de gynaecoloog). Achteraf gezien was ik liever 2 of 3 jaar eerder begonnen aan kindjes, maar ik ben vooral enorm dankbaar voor de rijkdom die ik nu bezit: mijn gezin. Ongelooflijk dat ik binnen iets meer dan een maand kan zeggen dat ik 2 kindjes op de wereld gezet heb.

Wat zou je willen zeggen tegen een mama to be?

Geniet, geniet en geniet… Er komen ook moeilijke en onzekere momenten en momenten waarop je het even niet meer ziet zitten, maar weet dat ook aan alles een einde komt. Behalve aan het intense geluksgevoel, dat overheerst alles.

Aan wie wil je deze vragen graag doorgeven?

@Anneleencools. Een drukbezette mama, dus ik hoop dat ze tijd heeft (lacht).

Lees ook:
Instamom Annelies: “Starten met vaste voeding bleek moeilijker dan gedacht”
Getuigenis: “Ik mis mijn zwangere buik”
COLUMN. Ode aan de vroedvrouw
Hoe ga je best om met woede-uitbarstingen, huil- en driftbuien bij je kind?
Geen seksdrive meer sinds de bevalling? Seksuologe Vanessa geeft raad


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram