De échte redenen waarom moeders altijd zo moe zijn

dossier Vermoeidheid heeft heus niet altijd te maken met een baby die nog niet doorslaapt of kleuters die maar niet naar bed willen. Waarmee dan wel? Lees hier de échte redenen waarom moeders chronisch moe zijn. Wanneer je net een baby op de wereld hebt gezet, zijn de mensen om je heen eindeloos begripvol. Je wallen worden weggewuifd  (‘Je ziet er echt niks van’) en iedereen begrijpt waarom je humeurig bent: je hebt als jonge mama nu eenmaal een chronisch gebrek aan slaap. Je mág moe zijn. Maar die verstoorde nachten zijn natuurlijk niet de enige reden voor die wallen onder je ogen...

1. Baby slaapt ein-de-lijk door

Hoera! De baby slaapt door. Dus: hoera, moeder kan ook weer doorslapen? Slecht nieuws, dames: vanaf het moment dat de baby doorslaapt, lig jij wakker. Want verdorie, de baby is nog niet wakker geworden. Hij is al wel heel lang stil nu. Even checken of hij nog wel ademt. Conclusie: na de ontdekking dat je kind heerlijk zoet ligt te slapen, lig jij vol adrenaline naar het plafond te staren. Bovendien heb je maanden na het doorslapen nog altijd die galm van een huilende baby in je oor. Dat. Gaat. Nooit. Meer. Weg.

2. Dagje uitzieken is verleden tijd

Ook mensen die geen kinderen hebben, zijn moe. Dat weten we natuurlijk wel. Maar die mensen kunnen soms een dagje de ‘uit’-knop inschakelen. Gewoon een dagje bijtanken, uitzieken, opladen. Als moeder kom je daar dus niet aan toe. Want piep piep, de wasmachine moet geleegd worden. Of er moeten boodschappen gedaan worden, of er moeten boterhammen gesmeerd worden. Ook wanneer je barstende hoofdpijn hebt en je liever in bed zou kruipen. Als je dan toch een keer je bed bereikt, krijg je in no time gezelschap. Want wat is nu fijner dan tegen je warme moeder aan te kruipen?

3. Mama krijgt geen time-out

Als moeder ben je 25 uur per dag bezig met je gezin. Er is geen moment meer om even op adem te komen. Net als je even door je telefoon wilt scrollen op zoek naar ontspanning huilt of valt er een kind. Of wil er eentje even heel graag in je oor schreeuwen. Of gewoon heel hard knuffelen. Of bovenop je klimmen. Allemaal zaken waar je als moeder direct gehoor aan geeft. Maar die time-out is af en toe zo hard nodig! Jouw heiligdom? Het toilet. (Doe de deur wel op slot, anders weten ze je snel te vinden.)

4. We horen per dag gemiddeld 80 keer mama. PER KIND!

Mama. Mamaaa. Mamaaaaaaa. Je wordt overspoeld met dit absoluut favoriete woord van je kinderen. Daarnaast serveren ze graag nog een enorme portie waarommetjes en nee-tjes. Getetter. Heel veel getetter. Daar word je heel erg moe van. Hoeveel je ook van je vragenstellertjes houdt.

5. Ons lichaam wordt overbelast

Zelfs zonder de zwangerschap en de bevalling in acht te nemen, hebben moeders het fysiek niet makkelijk. Met op de ene heup 15 kilo peuter en op de andere heup 6 kilo baby is het vaak letterlijk een evenwicht zoeken. En het zijn dan ook nog eens bewegende kilo’s. Je spieren en gewrichten krijgen het zwaar te verduren. Een wonder eigenlijk, dat je er niet als een afgetrainde sportbabe met strakke billen bijloopt...

6. Mom squats

Met mom squats bedoelen we niet de work-out waarbij je squats doet met je baby op je rug (respect trouwens voor de fitte mama's die zich daaraan wagen). Neen, we hebben het hier over die ontelbare keren dat je je moet bukken om speelgoed op te ruimen, vloeren schoon te schrobben, bedden te verschonen, wasmachines te vullen en vuile sokken op te rapen. Bukken + blijven glimlachen = zware job.

7. O, o, ik heb zorgen

Doet de baby wel wat ‘ie zou moeten doen, is mijn peuter wel voldoende gestimuleerd, snapt mijn kleuter de lessen, wordt mijn kleintje niet gepest, pest mijn kind zelf niet, hoe moet dat straks op de middelbare school, komen ze wel veilig aan in de klas, is dit echt alleen een griepje, wat zullen we vanavond eten, o jee, ik moet nog cadeautjes kopen, en mijn hemel, mijn kont wordt nu toch echt te dik. Iedere moeder maakt zich zorgen. Ondanks al die zorgen en het feit dat we het liefst midden op de dag ons hoofd even op ons bureau zouden leggen, blijven we intens genieten van onze glansrol. Je ziet het misschien niet altijd, maar achter onze wallen schuilt vaak een happy mom! Ergens. Ook als we moe zijn. Lees ook: Tips van slaapcoach Snuggles and Dreams COLUMN. Ode aan de vroedvrouw Waarom is de bekkenbodem zo belangrijk? 7 superglamoureuze dingen die gebeuren na de bevalling


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram