Gezonde levensstijl vermindert risico op dementie

nieuws Een ongezonde leefstijl kan de ontwikkeling van dementie op oudere leeftijd wellicht versnellen, aldus onderzoek aan het Medisch Centrum Erasmus in Rotterdam. Men onderzocht de rol die hormonen en vasculaire factoren spelen bij het ontstaan van dementie bij bijna 8.000 55-plussers in de Rotterdamse wijk Ommoord. De deelnemers zijn aan het begin van het onderzoek en bij vervolgonderzoek gescreend op geheugenproblemen en andere tekenen van dementie. Daarnaast zijn steeds hormoonspiegels en verschillende vasculaire factoren gemeten. Bij patiënten met dementie worden hogere schildklierhormoon en lagere testosteron concentraties gevonden. De resultaten van zijn onderzoek suggeren echter dat deze concentraties geen oorzaken zijn van de ziekte, maar wel gevolgen van het ziekteproces.
Daarnaast bestudeerde men veranderingen in de bloedvaten in het netvlies (retina), omdat deze veel overeenkomsten hebben met vaten in de hersenen. Verwijding van adertjes in de retina zijn een maat voor ontsteking en atherosclerose (slagaderverkalking) elders in het lichaam, zo stelt het onderzoek. Een verwijding van deze adertjes is tevens gerelateerd aan een hogere kans op het ontwikkelen van vasculaire dementie en het eerder optreden van de ziekte van Alzheimer.
Verder werd vastgesteld dat er een verband bestaat met hogere cholesterolspiegels, een hoger lichaamsgewicht en roken.

Hieruit kan men besluiten dat een ongezonde leefstijl (te veel eten, weinig lichaamsbeweging en roken) de ontwikkeling van dementie kan versnellen. Een gezonde leefstijl zou de leeftijd waarop de symptomen van de ziekte zich manifesteren kunnen uitstellen.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram