Voor jou gelezen op De Standaard

Bijna helft van rusthuisbewoners slikt tien pillen per dag

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws 44 procent van de bewoners van de Vlaamse rusthuizen krijgen minstens tien medicijnen op voorschrift. Een even grote groep krijgt tussen de vijf en de negen medicijnen. Dat blijkt uit de kwaliteitsmetingen in 735 Vlaamse woonzorgcentra die De Standaard kon inkijken en analyseren. Onderzoek de kwaliteit van de rusthuizen in uw buurt.

De rapporten van de woonzorgcentra geven voor het eerst objectieve cijfers over de kwaliteit van individuele rusthuizen. Er blijken grote verschillen te bestaan tussen de Vlaamse rusthuizen. In sommige woonzorgcentra krijgt geen enkele bewoner tien of meer verschillende medicijnen op voorschrift, in andere iedereen.
Volgens Majda Azermai, die aan de faculteit geneeskunde van de UGent het gebruik van geneesmiddelen onder ouderen onderzoekt, is het overmatige gebruik niet zonder risico. ‘Hoe ouder mensen worden, des te groter is de kans op bijwerkingen. Een groot deel van die pillen doet daardoor meer kwaad dan goed.’

Niet durven stopzetten

Achter het hoge geneesmiddelengebruik schuilen verschillende oorzaken: ouderen krijgen soms antidepressiva omdat ze maar moeilijk wennen aan het rusthuis, verpleegkundigen vragen medicatie voor ‘moeilijke’ ouderen, huisartsen durven medicatie niet stop te zetten die specialisten in het ziekenhuis hebben voorgeschreven.

Uit een statistische analyse blijkt dat er in woonzorgcentra zonder zwaar zorgbehoevende bewoners minder geneesmiddelen worden geslikt. Maar ook in die groep zijn er woonzorgcentra waar meer dan 70 procent van de bewoners tien of meer middelen krijgt. Of een woonzorgcentrum samen met artsen en apothekers het medicijnengebruik actief onder handen neemt, lijkt het verschil te maken.

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20140416_068


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram