Vitamine D helpt niet tegen botontkalking (osteoporose)

123-txt-osteopor-medic-08-15.jpg

nieuws Het heeft geen enkele zin om na de menopauze extra vitamine D te slikken om botontkalking of osteoporose tegen te gaan. Dat wordt andermaal bevestigd in een groot Amerikaans onderzoek, gepubliceerd in JAMA Internal Medicine.

De onderzoekers vergeleken drie groepen postmenopauzale vrouwen die gedurende één jaar een hoge dosis vitamine D kregen (50.000 Internationale Eenheden), een lage dosis (800 IE) of een placebopil. Na één jaar werd geen enkel verschil vastgesteld in botdichtheid, spiermassa en valrisico tussen de drie groepen. Er bestaat volgens de onderzoekers dan ook geen enkele reden om extra vitamine D te nemen na de menopauze.

In ons land raadt de Hoge Gezondheidsraad volwassenen een vitamine D-supplement van 10 microgram (400 IE) per dag, verhoogd tot 15 microgram (600 IE) per dag voor personen met een risico op osteoporose en tot 20 microgram per dag voor ouderen.


Laatst bijgewerkt: augustus 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram