Heb jij quarantainemyopie? Gratis oogmeting tijdens Week van het Zien

screenshot_oogmeting_persbericht_2021.jpg

nieuws Tijdens de Week van het Zien kan iedereen vrijblijvend zijn ogen laten screenen bij een van de 200 deelnemende punten. En dat is nodig, want door de coronacrisis hebben onze ogen – en vooral die van kinderen en jongeren - het extra zwaar te verduren gehad. 

Quarantainemyopie

“Myopie of bijziendheid ontstaat wanneer de oogspieren te lang onder stress staan waardoor de oogbol langer wordt, bijvoorbeeld bij het dichtbij schermkijken,” vertelt Serge Bruninx, voorzitter van de Algemene Professionele Opticiens- en Optometristenbond van België (APOOB). De toegenomen schermtijd maakt dat ons zicht de laatste jaren sterk achteruit ging, maar de lockdowns en quarantaines hebben die evolutie in een stroomversnelling gezet. In sommige landen spreekt men al van ‘quarantainemyopie’, en vooral jongeren tussen 12 en 21 jaar blijken kwetsbaar.

Lees ook: Komt er een bijziende generatie aan?

Lees ook: Langere schermtijd vergroot risico op bijziendheid bij jongeren

De 20-20-2 regel

Om bijziendheid te voorkomen moeten jongeren logischerwijs minder lang aan een stuk dichtbij kijken, dus met voldoende afwisseling of pauzes de ogen rust gunnen, maar ook meer tijd buiten doorbrengen. Buiten gebruik je je ogen meer voor verre afstanden en bovendien helpt daglicht om de groei van de oogbol –  en dus ook de achteruitgang van het zicht – te vertragen. 

Oogexperten hebben de zogenaamde 20-20-2 regel opgesteld. Na elke 20 minuten dichtbij kijken is het belangrijk om zo’n 20 seconden in de verte te kijken, bijvoorbeeld weg van de tablet om even door het raam te turen. Jongeren spenderen elke dag best ook minstens twee uur buiten, vandaar die derde twee.

Lees ook: Minder bijziendheid bij jongeren die veel buiten spelen

Gratis oogmeting

Ondanks dat we met z’n allen steeds meer last hebben van onscherp zicht en vermoeide en pijnlijke ogen, zetten we nog te weinig de stap naar de opticien of optometrist. “Zoals bij veel gezondheidszaken zoeken we pas hulp wanneer we klachten krijgen. Maar ook als je geen oogproblemen hebt, is een regelmatig ‘nazicht’ van de ogen aan te raden, zodat de achteruitgang geremd of geremedieerd kan worden. Hetzij met de juiste bril of lenzen, hetzij met een medisch behandelplan bij de oogarts. Bovendien komen vaak ook andere aandoeningen aan het licht, van diabetes tot MS en neurologische afwijkingen”, vertelt Serge Bruninx.

Van 9 tot 16 oktober, tijdens de Week van het Zien, een initiatief van de World Council of Optometry in samenwerking met de Wereldgezondheidsorganisatie, kan iedereen een gratis oogmeting laten uitvoeren in een van de 200 deelnemende punten. Alle info daarover op www.weekvanhetzien.be.

Bronnen:
www.apoob.be
www.weekvanhetzien.be


auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: oktober 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram