Voorlezen vanaf het eerste levensjaar bevordert taalontwikkeling

123-mama-voorlezen-boek-baby-06-15.jpg

nieuws

Voorlezen in het eerste levensjaar van een kind kan een stimulans zijn voor de taalontwikkeling. Meer dan de interactie tussen ouder en kind tijdens het eten, spelen en naar bed brengen, kan voorlezen een stimulans zijn voor de taalontwikkeling. Daarom wil het project Boekstart het lezen met heel jonge kinderen bevorderen én ouders met jonge kinderen laten genieten van boeken.

Boekstart startte in 2005 onder de naam Boekbaby's als een pilootproject in tien Vlaamse steden en gemeenten. Tweeëntachtig gezinnen namen gedurende twee jaar deel aan een uitgebreid onderzoek door de Universiteit Gent in samenwerking met de Universiteit Antwerpen.

Het onderzoek bracht de omstandigheden in kaart die een succesvolle leesbevorderingspraktijk binnen het gezin bevorderen én belemmeren. Tegelijkertijd werd er gezocht naar positieve praktijkvoorbeelden van leesbevordering in gezinnen.

Boekstart wil ouders met hun kleine kinderen laten genieten van boeken. In de praktijk willen ze ouders van jonge kinderen op verschillende momenten tijdens de voorschoolse leeftijd een boekenpakket en informatie over voorlezen en de bibliotheek cadeau doen. Zo kan Boekstart ouders aanmoedigen om hun kinderen zo vroeg mogelijk boekjes én de bibliotheek te laten ontdekken.

Want kinderen die al vroeg kennismaken met boeken blijken taalvaardiger, kunnen sneller lezen en beter rekenen. Ze lezen bovendien graag en ze zijn vaker lid van de bibliotheek. Samen in een boekje kijken, plaatjes aanwijzen en benoemen, versjes leren kennen, verhaaltjes vertellen en beluisteren, haalt bovendien de band tussen ouders en kinderen aan. Het is 'quality time', goed voor een levenslange herinnering aan warme momenten en geborgenheid.

Boekstart wil alle kinderen gelijke kansen geven door de materialen en Boekstartboodschap zo breed mogelijk te verspreiden via de consultatiebureaus van Kind en Gezin en de bibliotheek.

Meer informatie vind je op www.boekstart.be.

Laatst bijgewerkt: maart 2019
Ga op 4 februari naar de bioscoop! Ga op 4 februari naar de bioscoop!
Stichting tegen Kanker

Want op Wereldkankerdag schenkt de bioscoopsector 1 euro van elke verkocht filmticket aan Stichting tegen Kanker. Dus rep je die dag met familie en vrienden naar de bioscoop!

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram