Vlaamse kinderen zitten op babyleeftijd al te veel

123-baby-ligt-rug-lacht-07-17.jpg

nieuws

De motoriek van Vlaamse baby’s ontwikkelt trager dan bij hun leeftijdsgenootjes in bijvoorbeeld Canada. Een onderzoek van de UGent doet vermoeden dat kleine kinderen al te veel zitten, en te vaak op hun rug gelegd worden. Dat vertraagt hun ontwikkeling. 

Eerder onderzoek van de UGent in 2010 wees al op een vertraagde motorische ontwikkeling bij Vlaamse baby’s. De ontwikkeling werd  gemeten met de AIMS, een motorische test die in Canada werd genormeerd in 1994. Ook in Nederland bleken baby’s zich trager te ontwikkelen. 

De trend wordt nu bevestigd in een nieuw onderzoek. De motorische ontwikkeling van 77 baby’s werd gevolgd vanaf de leeftijd van  4 maanden tot het moment waarop ze zelfstandig konden stappen. Kinderen in Vlaanderen blijken nog altijd trager te ontwikkelen, in vergelijking met de Canadese normen van de AIMS. 
Vlaamse peuters stappen gemiddeld ook op latere leeftijd, zo blijkt uit een vergelijking met de gegevens uit een studie uit 2006 van de Wereldgezondheidsorganisatie, op basis van onderzoek in Noorwegen, Oman, Ghana, India, Brazilië en de USA.

Rugslapen
Al in 2006-2007 werd vastgesteld dat het tempo van de motorische ontwikkeling gelinkt is met rugslapen. Kind en Gezin raadt aan om kinderen op hun rug te leggen om te slapen. Dit advies is effectief gebleken in de strijd tegen wiegendood. 
Maar die campagne leidde ertoe dat kinderen ook wakker meer op de rug werden gelegd. En dat is niet nodig en vertraagt bovendien de ontwikkeling. Dit is bevestigd in verschillende studies in verschillende landen. 

Autostoeltjes: met mate te gebruiken
Nog steeds stappen Vlaamse kinderen eerder laat, en zetten veel ouders hun kinderen nog meer dan vroeger in allerlei zithulpen zoals de autostoeltjes van Maxi Cosi. Die stoeltjes worden met het juiste onderstel omgevormd tot wandelwagentjes, je kan er speelgoed op monteren… Kinderen zitten, eten en slapen dan ook soms vele uren per dag in het autostoeltje.

Afgaand op de resultaten van het onderzoek lijkt er inderdaad een verband te bestaan tussen het gebruik van zithulpmiddelen en het tempo van de motorische ontwikkeling. Uitgebreider onderzoek is nodig om dit met zekerheid te stellen, maar de wetenschappers raden toch aan om het gebruik van autostoeltjes te beperken tot de autoritten en kinderen meer op hun buik te leggen om te spelen. Kinderen rollen zo meer om, sluipen, kruipen, trekken zich recht… en zitten minder.

Is vroeger stappen beter?
Uiteindelijk leerden alle baby’s die in het onderzoek aan bod kwamen, wel te stappen. Maakt het dan zoveel uit dat wat sneller kunnen stappen? Daar heeft de wetenschap nog geen antwoord op. Maar aangezien de fysieke fitheid van onze kinderen afneemt en zwaarlijvigheid toeneemt, geldt ‘jong geleerd, oud gedaan!’ wellicht ook hier. De onderzoekers vermoeden ook dat de kwaliteit van de motorische ontwikkeling van baby’s een invloed heeft op hun bewegingskwaliteit als kleuter en als kind op lagere-schoolleeftijd. 

Bron
https://www.ugent.be/nl/actueel/persberichten/baby-kind-zitten-veel-motorisch-ontwikkelen.htm


Laatst bijgewerkt: juli 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram