Mobiele telefoon niet gevaarlijk tijdens zwangerschap

123-vr-zw-telef-mobile-straling-08-17.jpg

nieuws

Er is geen enkele aanwijzing dat het gebruik van een mobiele telefoon tot hersenbeschadigingen bij het ongeboren kind leidt. Dat schrijven Noorse onderzoekers in het vakblad BMC Public Health.

De studie volgde een groep van ruim 45.000 moeders en hun kinderen vanaf het begin van de zwangerschap tot de kinderen vijf jaar waren. De moeders noteerden in het begin van de zwangerschap hoe vaak ze hun mobiele telefoon gebruikten. De kinderen werden op de leeftijd van drie en vijf jaar geëvalueerd op taal- en motorische vaardigheden.

Uit het onderzoek blijkt dat er geen enkel bewijs is dat het gebruik van een mobiele telefoon tijdens de zwangerschap nadelige gevolgen heeft voor de taal- en motorische vaardigheden van het kind. Integendeel zelfs, het gebruik van de mobiele telefoon kan een positieve impact hebben. Zo hebben kinderen van moeders die hun mobiele telefoon tijdens de zwangerschap vaak gebruikten een kleiner risico op achterblijvende motorische en grammaire vaardigheden. 

De onderzoekers benadrukken dat ze met dit soort onderzoek geen oorzakelijk verband kunnen leggen tussen het gebruik van de telefoon en de (betere) vaardigheden. Tal van andere factoren kunnen daarin een rol spelen.
Wel zeggen ze uitdrukkelijk dat de bezorgdheid van zwangere vrouwen omtrent de nadelige invloed van elektromagnetische velden zoals die door mobiele telefoons worden gegenereerd, door het onderzoek niet wordt bevestigd.

Bron
https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12889-017-4672-2

https://www.scientias.nl/nieuw-bewijs-zwangere-vrouw-gerust-hart-mobieltje-hanteren/


Laatst bijgewerkt: september 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram