Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Baby's begrijpen je veel beter dan je denkt

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws

Baby's zijn sponzen en pikken elke taal makkelijk op. Nieuw onderzoek toont aan dat baby's tot één jaar heel erg gevoelig zijn voor beeldtaal. Baby's hebben snel door dat je met hen communiceert, zelfs al wordt er niet gesproken.
Baby's zijn even ontvankelijk voor beeldtaal als voor gesproken taal. Dat is de conclusie van nieuw wetenschappelijk onderzoek, gepubliceerd in Science.

Wetenschappers (en ouders) weten al langer dat baby's sponzen zijn die elke taal heel snel oppikken. Nu is ook specifiek onderzoek gedaan naar beeldtaal. Om erachter te komen of baby's gevoelig zijn voor non-verbale taal, onderzocht een psycholoog van de universiteit van California baby's van zes maanden oud en baby's van een jaar. De kinderen kregen een video te zien van een vrouw die allerlei gebaren deed, zoals het haar achter de oren steken of een teken geven. De kleine baby's keken 20% beter naar alle tekenen dan de baby's van één jaar oud. Baby's kunnen dus onderscheiden wat taal is en wat niet, terwijl 1-jarigen dat niet meer kunnen.

Gebarentaal
De onderzoekers keken ook naar de reacties van baby's op gebarentaal. Sommige gebaren werden slordig gedaan, andere correct. De aandacht van de baby's van zes maanden (die nog nooit eerder gebarentaal hadden gezien) ging meteen naar de gebaren die correct uitgevoerd werden. De baby's van een jaar hadden geen voorkeur. "Dit zijn cruciale bevindingen over het oppikken van non-verbale communicatie bij baby's", besluiten de onderzoekers. "Het opent ook inzichten voor dove kinderen. Het is cruciaal dat ze al op heel jonge leeftijd correcte gebarentaal zien."

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180218_03363009


Het Nieuwsblad
volgopfacebook

volgopinstagram