Kussen kan soms gevaarlijk zijn

123-koppel-kussen-wijn-feets-170_12.jpg

nieuws

Indien u allergisch bent voor een bepaald voedingsmiddel, moet u deze dagen extra voorzichtig zijn met kussen: u kunt namelijk allergisch reageren op een kus wanneer iemand net dat voedingsmiddel heeft gegeten waarvoor u allergisch bent. Elk voedingsmiddel kan een dergelijke reactie veroorzaken, maar vooral (producten met) pinda’s, soja, eieren, vis, schelp- en schaaldieren en sommige fruit- en groentesoorten. Zo’n allergische reactie kan zich bij elk type kus voordoen: een liefdeskus, een knuffelkus van een kind of een gewone welkomst- of afscheidskus. Het hoeft zelfs geen kus op de mond te zijn: ook een kus op de wang kan een reactie uitlokken.

De tijd tussen de consumptie van het allergene voedingsmiddel en de kus kan schommelen van enkele minuten tot een of twee uren, afhankelijk van het type allergeen, het voedingsmiddel waarvoor men allergisch is. Zo zou pinda-eiwit nog uren later in het speeksel aanwezig kan zijn. Genoeg in elk geval om een allergische reactie te veroorzaken.

Het fenomeen zou vrij vaak voorkomen: bij 1 tot 10% van de personen met een bewezen voedselallergie.
Gelukkig zijn de symptomen meestal niet ernstig en blijven ze beperkt tot plaatselijke reacties (jeuk, roodheid, uitslag...), maar soms kunnen ernstiger problemen optreden. In extreme gevallen kan zelfs een anafylactische shock optreden.

We willen u niet afraden om te kussen. Maar indien u reeds eerder een ernstige reactie hebt gehad op een bepaald voedingsmiddel, is het toch beter om geen mensen te kussen die net iets gegeten hebben waarvoor u allergisch bent. En de symptomen niet te negeren indien u zich na een kus plots slecht begint te voelen.


Laatst bijgewerkt: december 2013

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram