Onderzoek naar verband tussen slaapproblemen en chronische pijn

123_osteo_pijn_rug_nek.jpg

nieuws Slapeloosheid is een veelvoorkomend probleem bij mensen met chronische rugpijn of nekpijn. Het is echter niet altijd duidelijk wat nu juist de oorzaak en wat het gevolg is. Aan Universiteit Gent en Vrije Universiteit Brussel loopt sinds 2018 een grootschalige studie waarin het verband tussen slaap en pijn wordt onderzocht, en de onderzoekers zijn voortdurend op zoek naar vrijwilligers die willen deelnemen.

Concreet gaat het om een slaapanalyse (of polysomnografie) bij de deelnemers thuis, waarna 18 sessies kinesitherapie worden opgestart, die bestaan uit educatie en functionele oefentherapie gericht op alledaagse activiteiten en bewegingen. Na de behandeling van 14 weken wordt er opnieuw een slaapanalyse uitgevoerd om zo het effect van de therapie op de slaap na te gaan.

Alle sessies en testen zijn gratis, en bovendien wordt er, na het doorlopen van de volledige studie, nog een onkostenvergoeding van 70 euro voorzien.

Wie komt er in aanmerking voor deelname?
- Personen tussen 18 en 65 jaar
- Chronische rug- of nekpijn gedurende minstens 3 maanden én chronische slaapproblemen gedurende minstens 6 maanden
- BMI van minder dan 30
- Geen operaties aan nek of rug in het verleden
- Geen shiftwerk
- Geen onderliggende slaappathologie (slaapapneu, rusteloze benen syndroom, …)
- Woonachtig in de omgeving van Brussel of Gent
- Nederlands als moedertaal
- Bereid zijn zich te engageren om de volledige studie, inclusief 14 weken therapie, te doorlopen in Gent (campus UZ van de UGent) of Brussel (campus VUB Jette)

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden door naam en telefoonnummer te mailen naar slaapenpijn@vub.be. Hierop krijgen de kandidaten een vragenlijst toegestuurd om te kijken of ze in aanmerking komen voor dit onderzoek.

Bronnen:
https://www.ugent.be

Lees ook: Is een middagdutje of ‘powernap’ echt gezond?


Laatst bijgewerkt: augustus 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram