Aders in ogen voorspellen kans op ziektes

nieuws De dikte van de aders binnen in het oog voorspellen de kans op ziektes elders in het lichaam. Dat blijkt uit een onderzoek aan het Medisch Centrum van de Erasmusuniversiteit in Rotterdam.
Naast grote bloedvaten, bestaat het menselijk lichaam uit ontelbare nauwelijks zichtbare bloedvaatjes. De binnenkant van het oog is de enige plek waar deze kleine vaatjes zichtbaar en dus meetbaar zijn. Al vele jaren wordt aangenomen dat veranderingen in de kleine vaatjes in het oog duiden op soortgelijke veranderingen in kleine vaatjes elders in het lichaam, bijvoorbeeld in de hersenen. Die kleine vaatjes bestaan uit kleine slagaders en kleine aders. Tot nog toe werd de dikte van de kleine slagaders in het oog gezien als belangrijke graadmeter voor een ziekte elders in het lichaam.
De onderzoekers bestudeerden foto's van de binnenkant van het oog. Zij maten de doorsnee van de kleine slagaders, die het bloed van het hart naar de organen voeren, en van de kleine aders, die het bloed van het orgaan weer terugvoeren naar het hart. Zij ontdekten dat de dikte van de kleine aders in het oog een betere graadmeter is dan die van de kleine slagaders. Personen van wie de kleine aders in het oog dikker waren, bleken een grotere kans te hebben op het krijgen van neurologische aandoeningen als dementie en beroerte of op het ontstaan van hart- en vaatziekten, zoals suikerziekte.

bron: Kamran Ikram 'Retinal Vessels and Diseases in the Elderly: The Rotterdam Study', Erasmus MC in Rotterdam.

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
1 op 10 heeft diabetes. 1 op 3 weet dat niet. 1 op 10 heeft diabetes. 1 op 3 weet dat niet.
Diabetes Liga

1,1 miljoen Belgen. 600.000 Vlamingen. De cijfers spreken boekdelen. Ben je 45-plusser en wil je weten of je risico loopt op diabetes? Test het nu!

Doe de diabetes risicotest!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram