Windmolens zijn geen gevaar voor de gezondheid

123-windmolens-leefm-170_08.jpg

nieuws Mensen die in de buurt wonen van windmolens klagen soms van geluidsoverlast en slaap- en concentratieproblemen. Ook bij protestacties tegen de komst van windmolens worden vaak gezondheidsargumenten ingeroepen. Een rapport van de Hoge Gezondheidsraad van juni 2013 stelde dat het onwaarschijnlijk is dat moderne windturbines behalve hinder en eventueel slaapverstoring een directe weerslag hebben op de gezondheid en het welzijn.

Dat wordt nu bevestigd door een grootschalig onderzoek van de Australische National Health and Medical Research Council dat meer dan 3.000 wetenschappelijke studies over windturbines analyseerde.
Men vond geen aanwijzingen dat mensen die dichtbij windmolens wonen minder gezond zijn dan anderen. Er is ook geen effect aangetoond van de slagschaduwen op de gezondheid, ook niet voor mensen die lijden aan een zeldzame vorm van (fotosensitieve) epilepsie, noch van de elektromagnetische golven of het geluid dat door windturbines worden opgewekt. Uit sommige studies blijkt dat mensen die in de nabijheid van windmolens wonen vinden dat ze een lagere levenskwaliteit hebben dan mensen die elders wonen, maar wellicht spelen daarin andere factoren dan de nabijheid van windmolens.

In haar advies stelde de Hoge Gezondheidsraad (HGR) onder meer dat de geluidsniveaus in nabij gelegen woningen veroorzaakt door windturbines en windparken moeten voldoen aan de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) voor blootstelling aan geluid overdag en 's nachts om ernstige hinder en (zelf-gerapporteerde) slaapverstoring te vermijden. Dat zou leiden tot geluidsniveaus van minder dan 45 dB(A) overdag en 40 dB(A) 's nachts. De effecten veroorzaakt door de slagschaduw van de draaiende windturbines moeten worden vermeden door een zorgvuldige keuze voor de situering en het ontwerp van windenergieprojecten. Indien slagschaduw niet kan worden vermeden, beveelt de HGR aan om de standaard voor slagschaduw (30 uur per jaar en 30 minuten per dag, onafhankelijk van de bewolking) na te leven.

Laatst bijgewerkt: oktober 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram