Waar vindt u informatie over de luchtkwaliteit in uw omgeving?

123-luchtkwalit-fijstof-leefm-03-17.jpg

nieuws 1. Op de website van de Vlaamse Milieumaatschappij vindt u kaarten voor Vlaanderen met de actuele luchtkwaliteit voor ozon, stikstofdioxide, zwaveldioxide en fijn stof. De actuele kaart toont u de gemiddelde luchtkwaliteit voor een oppervlakte van telkens 4 x 4 km.
https://www.vmm.be/data/actuele-luchtkwaliteit
http://www.vmm.be/data/luchtkwaliteit-in-je-eigen-omgeving
U vindt hier ook actuele gegevens per gemeente over de ozonconcentraties.
http://www.vmm.be/data/ozon-actuele-waarden-en-overschrijdingen/ozon

2. Op de website van IRCEL (de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu) vindt u onder meer gedetailleerde kaarten en tabellen voor heel België met de actuele metingen (uurgemiddelden) van fijnstof, stikstofdioxide (NO2) en ozon, plus ook voorspellingen voor de komende uren en dagen. De gegevens worden om het uur geactualiseerd.
De luchtkwaliteitsmetingen die op de IRCEL-website worden gepubliceerd voor de verschillende polluenten (PM10, PM2.5, NO2, ozon, "black carbon", enz.) zijn concentraties uitgedrukt in microgram per kubieke meter (µg/m³), of in massa per volume-eenheid.
Naast een alarmdrempel (70 µg/m³) voor fijn stof (PM10), hebben de 3 gewesten beslist om ook een informatiedrempel (50 µg/m³) in te voeren.

Deze informatiedrempel (of drempel 0) wordt bereikt wanneer aan de volgende voorwaarden wordt voldaan :
- De gemeten fijnstofconcentraties (PM10), gemiddeld over een periode van 24 uur en gemiddeld voor alle meetstations in een gewest, zijn hoger dan 50 µg/m³
- Uit een analayse van de weers- en luchtkwaltiteitsvoorspellingen blijkt dat de kans groot is dat de PM10 concentraties nog minstens 24 uur hoger zullen blijven dan 50 µg/m³
Wanneer de informatiedrempel wordt overschreden verstuurt IRCEL een informatiebericht versturen met informatie over de actuele en verwachte luchtkwaliteit.
Het smogalarm wordt geactiveerd wanneer voorspeld wordt dat de alarmdrempel van 70 µg/m³ minstens 2 dagen zal overschreden worden.
www.irceline.be/nl

3. Op de website aqicn.org kunt u de actuele luchtkwaliteit van een twintigtal steden en gemeenten in Vlaanderen, Brussel en Wallonië (en veel buitenlandse steden) in real time checken. Op de website vindt u gegevens over de hoeveelheid fijnstof, NO2 en SO2.
In Vlaanderen gaat het om volgende steden en gemeenten: Gent, Hasselt, Dessel, Hoboken, Boom, Hoevenen, Schoten, Menen, Zelzate en Evergem.
De luchtkwaliteitsgegevens van aqicn.org zijn afkomstig van IRCEL. De cijfers die aqicn publiceert zijn echter geen "concentraties", maar "indexcijfers". De gegevens van IRCEL worden door aqicn dus eerst omgezet naar dimensieloze getallen om de concentraties van verschillende polluenten te condenseren tot één cijfer. De bedoeling van een index is de luchtkwaliteit op een eenvoudige, maar kwalitatieve manier, te beoordelen. Het indexcijfer van aqicn.org is alleen correct als de concentraties de volgende 23 uur niet wijzigen.
http://aqicn.org/city/belgium/

4. airQmap is een platform waarop steden en gemeenten luchtkwaliteitsmetingen kunnen uitvoeren en een gedetailleerde weergave bekomen van de luchtkwaliteit op straatniveau. Deze aanpak laat steden en gemeenten toe om luchtkwaliteitskaarten te produceren tegen een haalbare kostprijs.
Met airQmap worden gedetailleerde blootstellingskaarten aangemaakt op basis van mobiele luchtkwaliteitsmetingen door fietsers of voetgangers.
airQmap is reeds ingezet in steden en gemeenten zoals Antwerpen, Gent, Brussel, Luik, Beringen, Mol, Kortrijk en Zutendaal.
Een aantal van de online kaarten kunt u raadplegen op de website: www.airqmap.com.


Laatst bijgewerkt: april 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram