Verkeerspollutie verhoogt risico hartziekten

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Milieupollutie ten gevolge van het autoverkeer verhoogt het risico op hartziekten tengevolge vernauwing van de halsslagader op een vergelijkbare manier als roken, zo blijkt uit een onderzoek van de University of Southern California dat werd voorgesteld op het jaarlijks congres van de American Heart Association in New Orleans. De onderzoekers bestudeerden bijna 800 mensen van boven 40 jaar in Los Angeles.
Door het inademen van microscopisch kleine deeltjes die voorkomen in de uitstoot van verbranding van fossiele brandstoffen door auto’s produceert het lichaam anti-oxidantia die een ontstekingsreactie op gang brengen die leidt tot een vernauwing van de slagaders en atherosclerose. Het grootste risico lopen vrouwen na de menopauze en vrouwen die reeds cholesterol-verlagende geneesmiddelen nemen.
Een andere studie van de universiteit van Toulouse in Frankrijk vond dan weer geen verband tussen een verhoogde uitstoot van partikels door auto’s en hartziekten, maar wel met een verhoogd ozongehalte in de lucht, wat ook kan veroorzaakt worden door het autoverkeer.

Lees ook: Perifeer arterieel vaatlijden (PAV) of 'etalagebenen'
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram