Chemicaliën verhogen risico op obesitas en diabetes

nieuws Het is al langer geweten dat POPs (Persistent Organic Polutants) schadelijk zijn voor het milieu en de gezondheid. Een studie van UZA/UAntwerpen, in het wetenschappelijk tijdschrift Diabetes Care, bewijst nu dat er ook een verband is tussen POPs en type 2 diabetes en obesitas.

POPs (Persistent Organic Polutants) zijn chemische substanties die zeer moeilijk afbreekbaar zijn en terug te vinden zijn in het milieu en in voedsel. Dit zijn onder andere pesticiden (zoals DDT), industriële chemicaliën en onbedoelde bijproducten van het industrieel proces (bv. dioxines).

De onderzoekers bekeken het verband tussen de hoeveelheid POPs in het menselijk lichaam enerzijds en lichaamssamenstelling en suikerverwerking anderzijds. Ze stelden vast dat mensen met obesitas of overgewicht een grotere hoeveelheid POPs in hun lichaam hadden en dat dit vooral het geval was bij mensen met een grote viscerale (ter hoogte van de buik) vetmassa. Mensen met te veel buikvet lopen een hoger risico op hart- en vaatziekten en type 2 diabetes. De onderzoekers stelden ook een verband vast tussen hoge suikerwaarden in het bloed en de hoeveelheid POPs in het lichaam. Het verband was statistisch significant, ook nadat ze de gekende risicofactoren voor hoge suikerwaarden, zoals gewicht, BMI, leeftijd, familiale voorgeschiedenis van diabetes en fysieke inactiviteit in rekening hadden gebracht.

Het verband tussen de hoeveelheid POPs in een menselijk lichaam en een gestoorde suikerverwerking onderbouwt verder de theorie dat blootstelling aan chemicaliën, die overal aanwezig zijn in ons milieu, een effect kan hebben op de ontwikkeling van suikerziekte. Vooral de associatie met buikvet is daarbij erg belangrijk.
Ook in een eerdere studie bij Zweedse senioren werd een verband vastgesteld tussen de ontwikkeling van diabetes en verhoogde hoeveelheden POPs in het lichaam.


Laatst bijgewerkt: juli 2022
Je Groeipakket via Infino? Kinderspel! Je Groeipakket via Infino? Kinderspel!
Infino

Jouw startbedrag en Groeipakket, tijdig en correct uitbetaald, zonder gedoe, mèt goed advies en duidelijke info? Dat kan bij Infino. Bovendien maak je de wereld zo nog een stukje duurzamer.

Vraag je startbedrag aan in 1, 2, 3!

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram