Eén jaar stoppen met roken verbetert klachten COPD

nieuws Wanneer patiënten met de longziekte COPD stoppen met roken, krijgen zij minder luchtwegklachten, terwijl cognitieve functies als reactiesnelheid en oog-handcoördinatie verbeteren en ook de kwaliteit van leven toeneemt. Dat blijkt uit onderzoek aan het Universitair Medisch Centrum Groningen.
COPD is een verzamelnaam voor longemfyseem en chronische obstructieve bronchitis. Bij longemfyseem vermindert de elasticiteit van de longen, waardoor een patiënt kortademig wordt. Chronisch obstructieve bronchitis is een vernauwing van de luchtwegen, veroorzaakt door slijmophoping en verdikking van de luchtwegwand. Tabaksrook is de belangrijkste oorzaak van COPD: negentig procent van de patiënten heeft gerookt of rookt nog steeds. Naar schatting twintig procent van de rokers krijgt de ziekte.
Bij COPD-patiënten die stoppen met roken, verminderen luchtwegklachten en de overgevoeligheid van de luchtwegen. Hoewel de klachten afnemen, nemen bepaalde onderdelen van de ontsteking in de luchtwegen toe, een opvallende tegenstelling. Toch is een dergelijke toename van de ontsteking volgens de promovenda niet per se slecht. Een ontstekingsreactie kan ook bedoeld zijn om beschadigd weefsel te herstellen en kan dus na stoppen met roken een heel andere rol spelen dan daarvoor.

Lees ook: COPD of 'rokerslong': chronische en langzaam progressieve longaandoening


Laatst bijgewerkt: april 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram