Volumebegrenzers op muziekspelers verplicht in EU

nieuws Alle muziekspelers die vanaf 25 januari in de EU op de markt worden gebracht, moeten zijn uitgerust met een volumebegrenzer. De standaard maximuminstelling van het volumeniveau bedraagt 85 decibel (dB). Als de gebruiker een hoger standaard volumeniveau instelt, verschijnt elke 20 uur een waarschuwing op de display. De nieuwe telefoons en MP3-spelers hebben een maximumvolume van 100 dB. Met deze nieuwe norm wil de Europese Commissie de gehoorschade als gevolg van harde muziek terugdringen.

De Europese norm is het gevolg van onderzoek door het wetenschappelijk comité van de EU. Dat concludeerde in 2008 dat het gebruik van persoonlijke muziekspelers op hoge volumes over een aanhoudende tijd gehoorschade kan veroorzaken. De onderzoekers schatten dat in de EU, 5-10% van de luisteraars risico loopt op permanente gehoorschade. In 2008 waren dat tussen de 2,5 tot 10 miljoen mensen. Bij de onderzochte muziekspelers werden geluidsvolumes tot 115 dB gemeten. Bij dergelijke extreme volumeniveaus kan vrijwel direct gehoorschade optreden.

Nederlandse onderzoeken concludeerden dat circa een kwart van de luisteraars van MP3-spelers een kans op gehoorschade lopen. MP3-spelers worden al op jonge leeftijd intensief gebruikt. Eén op de acht kinderen tussen 9 en 12 jaar loopt risico op gehoorschade, door de manier waarop ze hun mp3 of smartphone gebruiken. Wie veel en lang naar de MP3-speler luistert, heeft ook een hoger risico op ander risicovol luistergedrag, zoals het luisteren naar hoog volume en het niet instellen van een begrenzer. Gehoorschade als gevolg van harde muziek is niet te herstellen, maar wel 100% te voorkomen.

bron: Nationale Hoorstichting

Laatst bijgewerkt: november 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram