Muziek is goed voor uw hart

nieuws Muziek is goed voor het hart. Of u nu zelf muziek maakt of er gewoon naar luistert en ervan geniet. Althans, dat stelt onderzoekscardioloog Mike Miller van de University of Maryland Medical Center in het Amerikaanse Baltimore. Hij doet al jaren onderzoek naar de effecten van dingen die waar men blij van wordt op het hart. Met behulp van high-tec beeldmateriaal kon hij de omvang van bloedvaten meten terwijl mensen met muziek bezig waren.

Als mensen naar muziek luisterden die zij aangenaam vonden, openden de bloedvaten zich en produceerden ze een chemische stof die het hart beschermt. Doordat de vaten verwijden, kan het bloed beter doorstromen. Bij het horen van muziek die minder mooi werd gevonden, sloten de bloedvaten zich, een reactie die ook voorkomt bij >stress. Miller deed al eerder eenzelfde onderzoek naar het effect van lachen. Ook toen bleek dat lachen een gezonde verwijding van het bloedvat als gevolg heeft.

De resultaten van zijn nieuwste onderzoek verrassen hem niet. Muziek, evenals lachen zorgt ervoor dat je meer ontspant, Hij stelt dan ook dat muziek een van de beste middelen is om stress tegen te gaan of te verminderen. Het kan zelfs gevolgen van langdurige stress helpen tegengaan.

Overigens is het wel van belang, zo stelde Miller, dat men naar verschillende liedjes luistert. Het horen van steeds hetzelfde liedje achter elkaar ondermijnde juist de positieve effecten van muziek.

bron: CNN health

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram