Helpt een beschermhoes rond de buggy tegen uitlaatgassen?

123-kind-buggy-hoes.jpg

nieuws In drukke steden worden kinderen in een buggy blootgesteld aan hoge concentraties uitlaatgassen. Hierdoor lopen zij tot tweemaal zoveel gevaar door luchtvervuiling. Ouders die hun kinderen naar school brengen met de jongste peuter in een buggy, kunnen die maar beter afsluiten met een regenhoes. Dat adviseren Britse wetenschappers in het vakblad Environmental Pollution.

De onderzoekers maakten 64 trips van en naar verschillende scholen en maten daarbij de luchtkwaliteit op de hoogte van de buggy (0,7 m van de grond) en op normale mensenhoogte. De vervuiling met fijnstof piekte rond kruispunten en aan bushaltes en was in de ochtendspits een derde tot de helft hoger dan in de namiddag, bij het sluiten van de scholen. Ze vonden echter nauwelijks een verschil in concentraties fijnstof ter hoogte van de buggy en ter hoogte van een volwassen persoon.

Maar volgens de onderzoekers zijn jonge kinderen veel vatbaarder voor die vervuiling dan volwassenen. Hun lichamen zijn nog niet volgroeid, ze zijn nog volop in ontwikkeling en ze wegen minder dan volwassenen. Om de kinderen te beschermen tegen de uitlaatgassen, kunnen de ouders best de buggy sluiten met de regenhoes, zeker op plekken met veel vervuiling zoals kruispunten, zeggen de onderzoekers.

De onderzoekers hebben evenwel geen metingen gedaan van de concentraties fijnstof met of zonder regenhoes. Bovendien vonden ze geen hogere concentraties fijnstof ter hoogte van de buggy dan op volwassen hoogte. Zoals de onderzoekers zelf aanstippen is meer onderzoek nodig om (1) te bewijzen dat de mate van blootstelling aan fijnstof die ze hebben gemeten effectief een negatief effect heeft op de gezondheid van de kinderen. En (2) dat een regenhoes effectief beschermt tegen fijnstof.

Bronnen
http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0269749116323120
http://www.nhs.uk/news/2017/03March/Pages/Parents-told-to-use-pram-covers-to-protect-babies-from-pollution.aspx
http://www.mo.be/nieuws/wetenschappers-sluit-buggy-s-af-tegen-luchtvervuiling


Laatst bijgewerkt: april 2017

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram