Knuffelhormoon blijkt recept tegen vreemdgaan

123-manouder-neusspr-astma-verkud-170_01.jpg

nieuws Het ‘knuffelhormoon’ oxytocine zorgt ervoor dat we onze partner aantrekkelijker gaan vinden en sterker geneigd zijn om hem of haar trouw te blijven. Dat blijkt uit nieuw onderzoek, zo meldt de wetenschappelijke website Scientas.nl.

De onderzoekers trekken die conclusie op basis van een experiment. Ze verzamelden veertig mannen die een permanente relatie met een vrouw hadden. Vervolgens lieten ze die mannen foto’s van hun vrouw en foto’s van andere vrouwen zien. Voordat de mannen de foto’s te zien kregen, dienden de onderzoekers ze met behulp van een neusspray extra oxytocine toe. Tijdens het experiment werd de hersenactiviteit van de mannen nauwlettend in de gaten gehouden. In een later stadium herhaalden de wetenschappers het onderzoek, alleen kregen de mannen nu geen oxytocine, maar een placebo toegediend.
Wanneer de mannen oxytocine in plaats van een placebo ontvingen, werd het beloningssysteem in het brein zodra ze hun eigen vrouw zagen heel actief en vonden de mannen hun eigen vrouw aantrekkelijker dan de andere vrouw.

De onderzoekers herhaalden het experiment om te achterhalen of het beloningssysteem door toedoen van oxytocine enkel maar zeer actief werd als de proefpersonen hun eigen vrouw zagen. Ze lieten de mannen tijdens deze experimenten niet alleen foto’s van hun vrouw, maar ook van kennissen en vrouwelijke collega’s waar ze al heel lang mee werkten, zien. De activering van het beloningssysteem met behulp van oxytocine had een heel selectief effect, alleen bij de foto’s van de partners. Wanneer de mannen foto’s van oude kennissen zagen en extra oxytocine in hun lichaam hadden, werd het beloningssysteem niet extra actief. Op basis van die resultaten concluderen de onderzoekers dan ook dat men echt geliefden moet zijn om van het effect dat oxytocine op het bindingsproces heeft, te kunnen profiteren.

Oxytocine activeert dus het beloningssysteem, versterkt de band tussen geliefden en maakt ze zo sterker geneigd om elkaar trouw te blijven. Het onderzoek kan ook verklaren waarom mensen wanneer ze hun partner kwijtraken of van hun partner scheiden, last kunnen krijgen van een depressie. Dit biologische mechanisme in een relatie is als een drug, stellen de onderzoekers. En wanneer die relatie er niet meer is, valt ook de drug weg. Het beloningssysteem wordt dan te weinig gestimuleerd.

Laatst bijgewerkt: februari 2014

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram