Premenstrueel syndroom is hormonaal

nieuws Ongeveer vijf procent van de vrouwen heeft last van het premenstrueel syndroom (PMS). Deze vrouwen zijn in het tweede deel van hun menstruatiecyclus vaak extra prikkelbaar, agressief of depressief en bovendien hebben ze last van sterke stemmingswisselingen. De verschijnselen lopen vrijwel gelijk op met de variatie van het hormoon progesteron in de menstruatiecyclus: hoe hoger het progesteronniveau, hoe groter de kans op depressieve gevoelens.
Guido van Wingen, hersenonderzoeker in het UMC St Radboud, heeft via hersenscans de relatie tussen dit hormoon en depressieve gevoelens verder opgehelderd. Toediening van extra progesteron bij gezonde vrijwilligsters leidt ertoe dat vooral de amygdala sterk geactiveerd wordt. De amygdala is een hersenstructuur, die een belangrijke rol speelt in onze emotionele huishouding.
Het onderzoek maakt ook duidelijk dat een extra bedrijvige amygdala niet automatisch leidt tot het premenstrueel syndroom. Sommige vrouwen zijn gevoeliger voor de verhoogde progesteronniveaus. Daarvoor zijn nog andere factoren nodig, waarbij erfelijkheid waarschijnlijk ook een rol speelt.

Lees ook: Het premenstrueel syndroom (PMS): symptomen en behandeling


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram